psse-slupca.pl

Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie

Orzeźwiające połączenie sałaty, owoców, oliwek, cebuli i sera brie. Lekkie i bardzo smaczne danie nie tylko na letnie upały.

Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym

Orzeźwiające połączenie sałaty, owoców, oliwek, cebuli i sera brie. Lekkie i bardzo smaczne danie nie tylko na letnie upały.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
bazylia świeża - 6 g
arbuz - 500 g
bulion warzywny - 50 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
malina - 60 g
mix sałat - 75 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ser brie - 60 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.SAŁATĘ OCZYSZCZAMY, OSUSZAMY:
i rozrywamy na kawałki. LIŚCIE BAZYLII: obrywamy.
2.ŁYŻKĄ DO LODÓW:
z miąższu arbuza wykrawamy kulki, usuwając pestki i zbierając sok. MALINY PRZEBIERAMY I: myjemy.
3.PRZEKŁADAMY DO MISKI:
wraz z kulkami arbuza, sałatą i bazylią.
4.CEBULĘ OBIERAMY I:
drobno siekamy.
5.CYTRYNĘ SPARZAMY, WYCIERAMY:
do sucha, skórkę ścieramy.
6.
MIĄŻSZ WYCISKAMY.
7.CEBULĘ MIESZAMY Z:
sokiem zebranym z arbuza i 2-3 łyżkami soku z cytryny, bulionem i oliwą z oliwek. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
8.SER BRIE KROIMY:
w drobną kostkę.
9.SAŁATKĘ OSTROŻNIE MIESZAMY:
z dressingiem, posypujemy serem brie i skórką z cytryny.
Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SAŁATĘ OCZYSZCZAMY, OSUSZAMY

i rozrywamy na kawałki. LIŚCIE BAZYLII: obrywamy.

2

ŁYŻKĄ DO LODÓW

z miąższu arbuza wykrawamy kulki, usuwając pestki i zbierając sok. MALINY PRZEBIERAMY I: myjemy.

3

PRZEKŁADAMY DO MISKI

wraz z kulkami arbuza, sałatą i bazylią.

4

CEBULĘ OBIERAMY I

drobno siekamy.

5

CYTRYNĘ SPARZAMY, WYCIERAMY

do sucha, skórkę ścieramy.

6

MIĄŻSZ WYCISKAMY.

7

CEBULĘ MIESZAMY Z

sokiem zebranym z arbuza i 2-3 łyżkami soku z cytryny, bulionem i oliwą z oliwek. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

8

SER BRIE KROIMY

w drobną kostkę.

9

SAŁATKĘ OSTROŻNIE MIESZAMY

z dressingiem, posypujemy serem brie i skórką z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

505,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

505,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24,6 g

🌾

Węglowodany

61,5 g

🥬

Błonnik

10,2 g

💪

Białko

19,2 g

Podobne przepisy