Gulasz z sarny na winie z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY MIĘSO
Mięso odsączamy z marynaty do oddzielnej miski, wykorzystując sitko lub durszlak (marynatę zachowujemy do późniejszego wykorzystania). Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju.
PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się zeszkli. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.
DUSIMY GULASZ
Przesmażone mięso z cebulą zalewamy odstawioną wcześniej marynatą i winem. Redukujemy, od czasu do czasu mieszając. Gdy wino odparuje, dodajemy wodę lub bulion, a następnie dusimy gulasz ok. 1,5-2 godziny.
PODAJEMY GULASZ
Gotowy gulasz z sarny przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1118 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
279,5 kcal
Tłuszcz
6,1 g
Węglowodany
22,3 g
Błonnik
12,8 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.

Gulasz niemiecki
Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!

Gulasz z jelenia w warzywach
Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rolada jabłkowa
Nadzienie jabłkowe zamknięte w delikatnym, biszkoptowym cieście? To musi być rolada jabłkowa, która swoim smakiem przypomina o dobrych, rodzinnych chwilach. To ciasto idealne na jesień – upiecz i sprawdź!

Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.

Domowy pasztet wołowy
Domowy pasztet wołowy to niezwykle aromatyczne, wykwintne danie, które potrafi zachwycić swoim złożonym smakiem. Jego przygotowanie może być nieco bardziej wymagające niż wersji wieprzowej, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Oto przepis na wyjątkowy pasztet wołowy, który sprawdzi się na co dzień, jak i od święta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos aioli
części Europy. Połączenie czosnku z oliwą tworzy niezapomniany smak, który podbił serca

Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.

Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.