psse-slupca.pl

Gulasz z pulpetami jagnięcymi • przepis • składniki • przygotowanie

Szybko i bardzo smacznie? Zatem gulasz! Połączenie młodej kapusty z mięsem i miętą zdecydowanie przypadnie Ci do gustu!

Gulasz z pulpetami jagnięcymi

Szybko i bardzo smacznie? Zatem gulasz! Połączenie młodej kapusty z mięsem i miętą zdecydowanie przypadnie Ci do gustu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
fasola czerwona z puszki - 300 g
limonka - 1 szt.
masło - 2 łyżki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
mięso mielone jagnięce - 500 g
kapusta biała - 1 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 5 łyżek
sól - 1,5 łyżeczki
mięta świeża - 10 g
woda - 125 ml
kminek cały - 2 łyżeczki
kolendra świeża - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY DYMKĘ:
Dymkę pokrojoną w grubą kostkę podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
2.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Mięso przekładamy do miski i rozdrabniamy łopatką. Dodajemy sól, paprykę ostrą i słodką, pieprz, 1 łyżeczkę kolendry i 1 łyżeczkę kminku. Całość dokładnie mieszamy.
3.DUSIMY KAPUSTĘ:
Pokrojoną kapustę dodajemy do cebuli na patelni. Dolewamy wodę. Dodajemy pozostały kminek, kolendrę i sól. Przykrywamy patelnię przykrywką. Mieszamy od czasu do czasu.
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Odcedzoną fasolę, skórkę otartą z 1/3 limonki i posiekaną kolendrę dajemy na patelnię.
5.FORMUJEMY PULPETY:
Z mięsa za pomocą dłoni lub 2 łyżek formujemy niewielkie pulpety o nieregularnych kształtach. Układamy na patelni. Delikatnie potrząsamy patelnią i przykrywamy na ok. 10-15 minut.
6.PODAJEMY GULASZ:
Patelnię zdejmujemy z gazu. Wierzch posypujemy porwaną na kawałki kolendrą.
Gulasz z pulpetami jagnięcymi

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY DYMKĘ

Dymkę pokrojoną w grubą kostkę podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

2

DOPRAWIAMY MIĘSO

Mięso przekładamy do miski i rozdrabniamy łopatką. Dodajemy sól, paprykę ostrą i słodką, pieprz, 1 łyżeczkę kolendry i 1 łyżeczkę kminku. Całość dokładnie mieszamy.

3

DUSIMY KAPUSTĘ

Pokrojoną kapustę dodajemy do cebuli na patelni. Dolewamy wodę. Dodajemy pozostały kminek, kolendrę i sól. Przykrywamy patelnię przykrywką. Mieszamy od czasu do czasu.

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Odcedzoną fasolę, skórkę otartą z 1/3 limonki i posiekaną kolendrę dajemy na patelnię.

5

FORMUJEMY PULPETY

Z mięsa za pomocą dłoni lub 2 łyżek formujemy niewielkie pulpety o nieregularnych kształtach. Układamy na patelni. Delikatnie potrząsamy patelnią i przykrywamy na ok. 10-15 minut.

6

PODAJEMY GULASZ

Patelnię zdejmujemy z gazu. Wierzch posypujemy porwaną na kawałki kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2420,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

605,1 kcal

🥑

Tłuszcz

35,4 g

🌾

Węglowodany

34,3 g

🥬

Błonnik

13 g

💪

Białko

40,1 g

Podobne przepisy