Bogracz z pieczoną papryką i fasolą • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY PAPRYKI
W OGNIU:Papryki w całości pieczemy w ogniu, aż ich skórka całkowicie ściemnieje z każdej strony. Wciąż gorące przekładamy do miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Po upływie czasu miąższ papryk oddzielamy od zwęglonej skórki i kroimy w dużą, nieregularną kostkę.
SMAŻYMY MIĘSO
Pokrojone na kawałki mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy i smażymy z każdej strony w kociołku (na ogniu) lub w głębokim garnku (na gazie) na mocno rozgrzanym oleju.
GOTUJEMY MIĘSO
Mięso zalewamy połową wody, a kociołek (lub garnek) przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 45-60 minut do miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania uzależniamy od wielkości kawałków mięsa.
DODAJEMY ZIEMNIAKI
Gdy mięso zmięknie, dodajemy ziemniaki pokrojone w dużą, nieregularną kostkę. Gotujemy ok. 15-20 minut.
PRZESMAŻAMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w dużą kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy chwilę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy, mieszając, aż połączy się z resztą składników.
GOTUJEMY I PODAJEMY BOGRACZ
Przesmażone warzywa z pomidorami dodajemy do gotującego się mięsa. Dodajemy upieczoną, pokrojoną w dużą kostkę paprykę i fasolę (razem z zalewą). Gotujemy ok. 5-7 minut. Opcjonalnie: pod koniec gotowania ponownie doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy cukier. Mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2914,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
485,8 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
48,5 g
Błonnik
11,2 g
Białko
21,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
Oto danie, które łatwo przygotujesz na biwaku – gulasz jednogarnkowy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!

Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Saksońska zupa ziemniaczana
Przygotuj w niecałą godzinę pyszną zupę saksońską z ziemniakami i boczkiem!

Batony bez pieczenia idealne po treningu
Batony proteinowe to idealna przekąska po treningu. Przygotujesz je szybko i bez pieczenia! Wypróbuj przepis Kingi i zobacz, jakie to proste!