psse-slupca.pl

Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa • przepis • składniki • przygotowanie

Przyprawa piernikowa zawsze pod ręką! Zobacz, jak zrobić ją w domu! A do tego świetny przepis na gorącą czekoladę piernikową!

Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa

Przyprawa piernikowa zawsze pod ręką! Zobacz, jak zrobić ją w domu! A do tego świetny przepis na gorącą czekoladę piernikową!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

anyż gwiazdki - 2 szt.
cynamon - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 6 ziarnek
gałka muszkatołowa - 5 g
goździki - 1 łyżeczka
imbir mielony - 2 łyżeczki
ziele angielskie mielone - 3 g
wanilia - 1 laska
miód - 1 łyżeczka
mleko - 300 ml
przyprawa korzenna - 2 łyżeczki
śmietanka kremówka 30% - 200 ml
czekolada pomarańczowa z kawałkami migdałów - 100 g
czekolada deserowa - 100 g
kakao - 2 łyżeczki
bita śmietana - 8 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWĘ PIERNIKOWĄ:
Z gwiazdek anyżu wyciągamy nasionka. Umieszczamy je w moździerzu lub młynku do mielenia razem z goździkami, pieprzem, zielem angielskim. Na tarce o małych oczkach ścieramy gałkę muszkatołową. Można użyć startej na tarce kory cynamonu lub mielonego cynamonu. Starte przyprawy przekładamy do moździerza. Całość ucieramy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka. Całość ucieramy, aż powstanie gładka, jednolita przyprawa. Na koniec dodajemy imbir. Gotową przyprawę przekładamy do słoiczka.
2.ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ:
Do pojemnika miksującego przekładamy czekoladę i rozdrabniamy ją za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 7. Rozdrobnioną czekoladę przekładamy do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADĘ:
W pojemniku miksującym zagotowujemy mleko i śmietankę, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie dodajemy czekoladę i przyprawę piernikową. Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada rozpuści się w gorącym płynie – wybieramygotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 3. Na koniec do czekolady dodajemy miód, ponownie mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 1.
4.PODAJEMY CZEKOLADĘ:
Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek. Według uznania możemy ją udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao.
Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWĘ PIERNIKOWĄ

Z gwiazdek anyżu wyciągamy nasionka. Umieszczamy je w moździerzu lub młynku do mielenia razem z goździkami, pieprzem, zielem angielskim. Na tarce o małych oczkach ścieramy gałkę muszkatołową. Można użyć startej na tarce kory cynamonu lub mielonego cynamonu. Starte przyprawy przekładamy do moździerza. Całość ucieramy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka. Całość ucieramy, aż powstanie gładka, jednolita przyprawa. Na koniec dodajemy imbir. Gotową przyprawę przekładamy do słoiczka.

2

ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ

Do pojemnika miksującego przekładamy czekoladę i rozdrabniamy ją za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 7. Rozdrobnioną czekoladę przekładamy do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADĘ

W pojemniku miksującym zagotowujemy mleko i śmietankę, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie dodajemy czekoladę i przyprawę piernikową. Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada rozpuści się w gorącym płynie – wybieramygotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 3. Na koniec do czekolady dodajemy miód, ponownie mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 1.

4

PODAJEMY CZEKOLADĘ

Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek. Według uznania możemy ją udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1667 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

555,7 kcal

🥑

Tłuszcz

39,3 g

🌾

Węglowodany

46,6 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy

Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl