Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa • przepis • składniki • przygotowanie
Przyprawa piernikowa zawsze pod ręką! Zobacz, jak zrobić ją w domu! A do tego świetny przepis na gorącą czekoladę piernikową!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWĘ PIERNIKOWĄ
Z gwiazdek anyżu wyciągamy nasionka. Umieszczamy je w moździerzu lub młynku do mielenia razem z goździkami, pieprzem, zielem angielskim. Na tarce o małych oczkach ścieramy gałkę muszkatołową. Można użyć startej na tarce kory cynamonu lub mielonego cynamonu. Starte przyprawy przekładamy do moździerza. Całość ucieramy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka. Całość ucieramy, aż powstanie gładka, jednolita przyprawa. Na koniec dodajemy imbir. Gotową przyprawę przekładamy do słoiczka.
ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ
Do pojemnika miksującego przekładamy czekoladę i rozdrabniamy ją za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 7. Rozdrobnioną czekoladę przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADĘ
W pojemniku miksującym zagotowujemy mleko i śmietankę, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie dodajemy czekoladę i przyprawę piernikową. Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada rozpuści się w gorącym płynie – wybieramygotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 3. Na koniec do czekolady dodajemy miód, ponownie mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 1.
PODAJEMY CZEKOLADĘ
Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek. Według uznania możemy ją udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1667 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
555,7 kcal
Tłuszcz
39,3 g
Węglowodany
46,6 g
Błonnik
1 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wysokobiałkowe bułki z serkiem wiejskim
Przepyszne domowe bułki, które dzięki dodatkowi serka wiejskiego zawierają dodatkową porcję białka. Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakują!

Faworki z karpia
Ryba nie jest nudna! Wystarczy sięgnąć po ciekawy i sprawdzony przepis na intrygujące faworki rybne.

Kaczka po pekińsku
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!

Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki bolońskie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.

Lasagne sycylijskie
Niesamowite lasagne prosto z jednej z najbardziej słonecznych włoskich wysp, czyli Sycylii! Wypróbuj ten przepis i spróbuj, jak smakuje lasagne z gotowanym jajkiem.