psse-slupca.pl

Peklowany łosoś skandynawski – gravlax • przepis • składniki • przygotowanie

Zdrowa przekąska w skandynawskim stylu: peklowany łosoś, który stanowi idealny dodatek do kanapek z kremowym twarożkiem.

Peklowany łosoś skandynawski – gravlax

Zdrowa przekąska w skandynawskim stylu: peklowany łosoś, który stanowi idealny dodatek do kanapek z kremowym twarożkiem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieczywo chrupkie - 150 g
cukier - 5 łyżek
świeży koperek - 25 g
twaróg śmietankowy - 100 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sól - 5 łyżek
łosoś filet, bez skóry - 500 g
pieprz czarny - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SÓL MIESZAMY:
z cukrem, posiekanym koperkiem, zmielonym pieprzem oraz skórką startą z cytryny.
2.ŁOSOSIA DOKŁADNIE NACIERAMY:
gotową mieszanką, a następnie wkładamy do głębokiego naczynia.
3.ŁOSOSIA PRZYKRYWAMY KAWAŁKIEM:
folii spożywczej, na którym ustawiamy obciążenie (np.
4.MISKĘ WYPEŁNIONĄ WODĄ:
– łosoś powinien być dobrze dociśnięty).
5.NASTĘPNIE CAŁE NACZYNIE:
z łososiem przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3-7 dni.
6.KAŻDEGO DNIA Z:
dna naczynia zbieramy sok, który wypłynie z ryby, i ponownie polewamy nim łososia.
7.PRZED PODANIEM WYJMUJEMY:
łososia z naczynia, oskrobujemy go z mieszanki, którą został natarty.
8.ZA POMOCĄ PAPIEROWYCH:
ręczników odsączamy nadmiar płynu z ryby, a następnie kroimy ją na cieniutkie plasterki.
9.CHRUPKIE PIECZYWO SMARUJEMY:
odrobiną twarożku.
10.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
kawałki ryby.
11.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Peklowany łosoś skandynawski – gravlax

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SÓL MIESZAMY

z cukrem, posiekanym koperkiem, zmielonym pieprzem oraz skórką startą z cytryny.

2

ŁOSOSIA DOKŁADNIE NACIERAMY

gotową mieszanką, a następnie wkładamy do głębokiego naczynia.

3

ŁOSOSIA PRZYKRYWAMY KAWAŁKIEM

folii spożywczej, na którym ustawiamy obciążenie (np.

4

MISKĘ WYPEŁNIONĄ WODĄ

– łosoś powinien być dobrze dociśnięty).

5

NASTĘPNIE CAŁE NACZYNIE

z łososiem przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3-7 dni.

6

KAŻDEGO DNIA Z

dna naczynia zbieramy sok, który wypłynie z ryby, i ponownie polewamy nim łososia.

7

PRZED PODANIEM WYJMUJEMY

łososia z naczynia, oskrobujemy go z mieszanki, którą został natarty.

8

ZA POMOCĄ PAPIEROWYCH

ręczników odsączamy nadmiar płynu z ryby, a następnie kroimy ją na cieniutkie plasterki.

9

CHRUPKIE PIECZYWO SMARUJEMY

odrobiną twarożku.

10

NA WIERZCHU UKŁADAMY

kawałki ryby.

11

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1855,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

371,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15,6 g

🌾

Węglowodany

27,5 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

26,1 g

Podobne przepisy