psse-slupca.pl

Tradycyjny devolay • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!

Tradycyjny devolay

Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 4 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
masło - 140 g
jajko - 2 szt.
bułka tarta - 150 g
mąka pszenna - 100 g
smalec - 140 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO:
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem tak, aby nie porwać mięsa na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.ZWIJAMY DEWOLAJE:
Masło kroimy w podłużne kawałki i układamy je na mięsie tak, aby nie wystawały poza rozbite piersi. Dewolaje zwijamy dokładnie i mocno, aby z jednej strony były grubsze, a z drugiej cieńsze.
3.PANIERUJEMY DEWOLAJE:
Mąkę i bułkę tartą wsypujemy do osobnych misek. W trzeciej misce bełtamy jajka. Każdego dewolaja obtaczamy dwa razy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
4.SMAŻYMY I PODAJEMY DEWOLAJE:
Na patelni roztapiamy i rozgrzewamy smalec. Każdego dewolaja smażymy z na złoty kolor. Gotowe kotlety podajemy od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.
Tradycyjny devolay

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO

Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem tak, aby nie porwać mięsa na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

ZWIJAMY DEWOLAJE

Masło kroimy w podłużne kawałki i układamy je na mięsie tak, aby nie wystawały poza rozbite piersi. Dewolaje zwijamy dokładnie i mocno, aby z jednej strony były grubsze, a z drugiej cieńsze.

3

PANIERUJEMY DEWOLAJE

Mąkę i bułkę tartą wsypujemy do osobnych misek. W trzeciej misce bełtamy jajka. Każdego dewolaja obtaczamy dwa razy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.

4

SMAŻYMY I PODAJEMY DEWOLAJE

Na patelni roztapiamy i rozgrzewamy smalec. Każdego dewolaja smażymy z na złoty kolor. Gotowe kotlety podajemy od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3954,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

988,6 kcal

🥑

Tłuszcz

48 g

🌾

Węglowodany

45,7 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

52,8 g

Podobne przepisy