Faszerowane cygaretki z łososia • przepis • składniki • przygotowanie
Przekąski z łososia to klasyka imprezowych stołów. Przygotuj łososiowe cygaretki z delikatnym farszem z serka chrzanowego z dodatkami, by zachwycić sylwestrowych gości!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do miski przekładamy pokruszone w moździerzu pistacje i drobno posiekane suszone pomidory. Dodajemy część posiekanego koperku oraz szczypiorku i chrzanowy serek śmietankowy. Mieszamy. Dodajemy pieprz i sól oraz niewielką ilość skórki z limonki.
FASZERUJEMY I ZWIJAMY CYGARETKI
Na folii spożywczej rozsypujemy posiekany koperek i posiekany szczypiorek, układamy po 2 duże plasterki wędzonego łososia. Smarujemy je (za pomocą pędzelka) sokiem zlimonki, ponownie posypujemy koperkiem i szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem.
PODAJEMY CYGARETKI
Następnie wykładamy na talerz rukolę, polewamy ją octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Cygaretki kroimy po skosie na pół i układamy na talerzu, na koniec polewamy je sokiem z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1395,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
348,9 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
10,1 g
Błonnik
1,7 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Remulada
Remulada to wyjątkowy sos majonezowy, który doskonale się sprawdzi podany jako dodatek do jajek, wędlin, a nawet świeżych lub grillowanych warzyw.

Warzywa pieczone na grillu
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Bigos staropolski
Bigos staropolski to tradycyjna potrawa, głęboko zakorzeniona w polskiej historii kulinarnej. Pierwotnie przygotowywano go z posiekanego mięsa, ryb i innych resztek z poprzednich obiadów, przyprawianych octem winnym i cytryną. Z czasem, w wyniku upowszechnienia wśród niższych klas, zaczęto używać tańszej kapusty, tworząc znany dziś bigos staropolski. Odkryj przepis na to pyszne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry churros
Czas na wyśmienitą, słodką przekąskę! Mamy dla Ciebie przepis na pełne aromatu, dzięki posypce z cynamonu i cukru – gofry churros. Miękkie ciasto w środku i chrupiący wierzch z pewnością zasmakują Twoim domownikom lub gościom!

Ser pavé zapiekany w chlebie
Ten pieczony chlebek można przygotować w wielu odsłonach, ale warto wypróbować go w wersji z serem pavé du vivarois. Jest on wyjątkowo kremowy, o charakterystycznym śmietankowym wnętrzu i doskonale pasuje do szynki jambon d'auvergne.

Bananowa kawa mrożona z mango
Kawa nie zawsze musi smakować tak samo. Spróbuj mrożonej w połączeniu z bananami i mango!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Croque monsieur z serem gouda
Chrupiące tosty z serem i szynką to doskonały pomysł na śniadanie! Zarówno na Dzień Kobiet, jak i rodzinny poranek.

Precle z warzywami
Pieczona papryka, grillowana cukinia, rukola i kozi serek twarogowy to idealne dodatki do precla w wersji wegetariańskiej. Sprawdź, jak to się świetnie ze sobą łączy!

Placuszki ziemniaczane
Chrupiąca klasyka! Zobacz, jak przygotować idealnie placki ziemniaczane, które możesz podać z wieloma dodatkami!