psse-slupca.pl

Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny pomysł na obiad z rybą w roli głównej – filety podane z sałatką ogórkową na bazie chili i sosu sojowego.

Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków

Oryginalny pomysł na obiad z rybą w roli głównej – filety podane z sałatką ogórkową na bazie chili i sosu sojowego.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
cukier trzcinowy - 2 łyżeczki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ogórek - 2 szt.
olej rzepakowy - 4 łyżki
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
sok z limonki - 20 ml
sezam biały - 30 g
plamiak filet - 480 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE FILETY RYBNE:
rozmrozić.
2.CEBULĘ OBRAĆ I:
pokroić w cienkie paski.
3.OGÓRKI OBRAĆ I:
pokroić wzdłuż na cienkie plastry.
4.WYMIESZAĆ Z:
cebulą.
5.DODAĆ 1 ŁYŻKĘ:
sosu sojowego i sok z 1/2 limonki, wymieszać i odstawić.
6.CHILI OCZYŚCIĆ, POZBAWIĆ:
nasion i posiekać.
7.WYMIESZAĆ Z POZOSTAŁYM:
sosem sojowym, pozostałym sokiem z limonki, 2 łyżkami oleju rzepakowego, cukrem i solą i doprawić do smaku.
8.WYMIESZAĆ Z OGÓRKIEM:
i odstawić.
9.SEZAM PRZESYPAĆ NA:
talerz.
10.FILETY RYBNE OPŁUKAĆ,:
osuszyć i pokroić w poprzek w paski o szerokości ok.
11.4 CM:
każdy.
12.SKROPIĆ MIESZANKĄ SOSU:
sojowego i sosu z limonki i z jednej strony obtoczyć w sezamie.
13.SMAŻYĆ NA POZOSTAŁYM:
oleju rzepakowym z każdej strony przez 3 minuty.
14.PODAWAĆ Z:
sałatką.
15.ŚWIETNIE SMAKUJE Z:
pszennym chlebem lub smażonymi ziemniakami.
Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE FILETY RYBNE

rozmrozić.

2

CEBULĘ OBRAĆ I

pokroić w cienkie paski.

3

OGÓRKI OBRAĆ I

pokroić wzdłuż na cienkie plastry.

4

WYMIESZAĆ Z

cebulą.

5

DODAĆ 1 ŁYŻKĘ

sosu sojowego i sok z 1/2 limonki, wymieszać i odstawić.

6

CHILI OCZYŚCIĆ, POZBAWIĆ

nasion i posiekać.

7

WYMIESZAĆ Z POZOSTAŁYM

sosem sojowym, pozostałym sokiem z limonki, 2 łyżkami oleju rzepakowego, cukrem i solą i doprawić do smaku.

8

WYMIESZAĆ Z OGÓRKIEM

i odstawić.

9

SEZAM PRZESYPAĆ NA

talerz.

10

FILETY RYBNE OPŁUKAĆ,

osuszyć i pokroić w poprzek w paski o szerokości ok.

11

4 CM

każdy.

12

SKROPIĆ MIESZANKĄ SOSU

sojowego i sosu z limonki i z jednej strony obtoczyć w sezamie.

13

SMAŻYĆ NA POZOSTAŁYM

oleju rzepakowym z każdej strony przez 3 minuty.

14

PODAWAĆ Z

sałatką.

15

ŚWIETNIE SMAKUJE Z

pszennym chlebem lub smażonymi ziemniakami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1087,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

271,9 kcal

🥑

Tłuszcz

13,4 g

🌾

Węglowodany

13,2 g

🥬

Błonnik

25,7 g

💪

Białko

25,7 g

Podobne przepisy

Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl