psse-slupca.pl

Kalafior słodko-kwaśny • przepis • składniki • przygotowanie

Kalafior? Tym razem mu się upiecze! Wypróbuj przepis Darii na pieczony kalafior z sosem słodko-kwaśnym!

Kalafior słodko-kwaśny

Kalafior? Tym razem mu się upiecze! Wypróbuj przepis Darii na pieczony kalafior z sosem słodko-kwaśnym!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kalafior - 1 szt.
mąka kukurydziana - 50 g
olej rzepakowy - 3 łyżki
kumin - 0,25 łyżeczki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
ocet jabłkowy - 3 łyżki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
woda - 200 ml
syrop z agawy - 4 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.
mięta świeża - 2 g
szalotka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY KALAFIOR:
Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i oprószamy mąką. Pieczemy 40 minut w temperaturze 220°C.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek przeciskamy przez praskę do rondelka. Dodajemy resztę składników sosu (poza mąką), mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje.
3.PODAJEMY KALAFIOR Z SOSEM:
Gotowy sos przelewamy do miseczek. Posypujemy z wierzchu drobno posiekaną szalotką i miętą. Podajemy z upieczonym kalafiorem.
Kalafior słodko-kwaśny

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY KALAFIOR

Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i oprószamy mąką. Pieczemy 40 minut w temperaturze 220°C.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek przeciskamy przez praskę do rondelka. Dodajemy resztę składników sosu (poza mąką), mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje.

3

PODAJEMY KALAFIOR Z SOSEM

Gotowy sos przelewamy do miseczek. Posypujemy z wierzchu drobno posiekaną szalotką i miętą. Podajemy z upieczonym kalafiorem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

897,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

224,4 kcal

🥑

Tłuszcz

7,8 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy