Sernik na jogurcie sojowym • przepis • składniki • przygotowanie
Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciasteczka korzenne łączymy w naczyniu blendera z kakao. Rozdrabniamy i łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy po całym dnie formy i delikatnie dociskamy. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Odsączony jogurt sojowy przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty niej sok, oliwę, mleczko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól i opcjonalnie ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję.
PIECZEMY SERNIK
Masę przelewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wystygnięciu dekorujemy według uznania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2456,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
307,1 kcal
Tłuszcz
16,5 g
Węglowodany
38,9 g
Błonnik
1,9 g
Białko
1,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!

Semifreddo z czarnym sezamem
Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!

Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!

Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.

Jajka w sosie bazyliowym z purée
Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
Wypróbuj przepis Karola na łatwy i pożywny deser – z pieczonych jabłek, kaszy jaglanej i jogurtu ze skórką pomarańczy!

Zakwas na żurek domowy
Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.

Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!