psse-slupca.pl

Fasola z makrelą • przepis • składniki • przygotowanie

Przystawka pełna różnorodnych smaków i tekstur, czyli fasola z makrelą z przepisu Karola, doskonale pasuje do chrupiących snacków z ciasta francuskiego. Sprawdź to połączenie!

Fasola z makrelą

Przystawka pełna różnorodnych smaków i tekstur, czyli fasola z makrelą z przepisu Karola, doskonale pasuje do chrupiących snacków z ciasta francuskiego. Sprawdź to połączenie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
ciasto francuskie - 1 szt.
sezam biały - 10 g
papryka mielona ostra - 1 szczypta
makrela wędzona - 150 g
ząbek czosnku - 2 szt.
fasola czerwona z puszki - 250 g
kapar - 30 g
oliwa z oliwek - 80 ml
pieprz biały - 1 szczypta
chrzan tarty - 1 łyżeczka
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
sok z limonki - 10 ml

Instrukcje przygotowania

1.FILETUJEMY MAKRELĘ:
Filetujemy makrelę, mięso musi być idealnie oczyszczone. Wycinamy ciemne części, usuwamy głowę, ości brzuszne i skórę.
2.KROIMY I ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Czerwoną fasolę rozgniatamy w misce za pomocą widelca. Ok. ¼ ostrej papryki kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy do fasoli. 2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. 30 g kaparów, bez zalewy, bardzo drobno siekamy. Przekładamy do fasoli.Obieramy korzeń świeżego chrzanu i ścieramy 1 małą łyżeczkę, dodajemy sok z ½ limonki. Doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy makrelę, rwiemy ją na kawałki. Doprawiamy fasolę niewielką ilością oliwy z oliwek (ok. 40 ml). Mieszamy (tylko łączymy, kawałki ryby powinny być widoczne).
3.PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE:
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.
4.DOCISKAMY I PONOWNIE PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.
5.PODAJEMY DANIE:
Makrelę z fasolą nakładamy do 2 miseczek. Na sam wierzch ścieramy jeszcze chrzan, polewamy oliwą z oliwek (ok. 40 ml) i przystrajamy cienkimi plasterkami ostrej papryki oraz snackami z ciasta francuskiego.
Fasola z makrelą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FILETUJEMY MAKRELĘ

Filetujemy makrelę, mięso musi być idealnie oczyszczone. Wycinamy ciemne części, usuwamy głowę, ości brzuszne i skórę.

2

KROIMY I ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Czerwoną fasolę rozgniatamy w misce za pomocą widelca. Ok. ¼ ostrej papryki kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy do fasoli. 2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. 30 g kaparów, bez zalewy, bardzo drobno siekamy. Przekładamy do fasoli.Obieramy korzeń świeżego chrzanu i ścieramy 1 małą łyżeczkę, dodajemy sok z ½ limonki. Doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy makrelę, rwiemy ją na kawałki. Doprawiamy fasolę niewielką ilością oliwy z oliwek (ok. 40 ml). Mieszamy (tylko łączymy, kawałki ryby powinny być widoczne).

3

PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.

4

DOCISKAMY I PONOWNIE PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE

Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.

5

PODAJEMY DANIE

Makrelę z fasolą nakładamy do 2 miseczek. Na sam wierzch ścieramy jeszcze chrzan, polewamy oliwą z oliwek (ok. 40 ml) i przystrajamy cienkimi plasterkami ostrej papryki oraz snackami z ciasta francuskiego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2271,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

378,6 kcal

🥑

Tłuszcz

25,8 g

🌾

Węglowodany

23,4 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

12,2 g

Podobne przepisy

Fasola z makrelą - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl