psse-slupca.pl

Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio • przepis • składniki • przygotowanie

Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!

Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio

Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brzoskwinia w syropie - 480 g
bułka tarta - 60 g
jajko - 1 szt.
konfitura żurawinowa - 200 g
masło - 3 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
natka pietruszki - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
ser camembert - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DO PANIEROWANIA:
Mąkę przesypujemy na głęboki talerz, dodajemy pieprz, mieszamy. Jajko lekko roztrzepujemy za pomocą widelca na drugim głębokim talerzu. Bułkę tartą również przesypujemy na trzeci głęboki talerz.
2.PANIERUJEMY CAMEMBERT:
Sery camembert kroimy w trójkąty i obtaczamy kolejno: w mące, w jajku, a na końcu w bułce tartej.
3.SMAŻYMY CAMEMBERT:
Sery w panierce smażymy na gorącym maśle, na powlekanej patelni, pod przykryciem, na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony.
4.PODAJEMY DANIE:
Brzoskwinie odsączamy z syropu na sitku, kroimy w cienkie plasterki i układamy na 4 talerzach. Umieszczamy na nich usmażone sery camembert i żurawiny. Dekorujemy natką pietruszki.
Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DO PANIEROWANIA

Mąkę przesypujemy na głęboki talerz, dodajemy pieprz, mieszamy. Jajko lekko roztrzepujemy za pomocą widelca na drugim głębokim talerzu. Bułkę tartą również przesypujemy na trzeci głęboki talerz.

2

PANIERUJEMY CAMEMBERT

Sery camembert kroimy w trójkąty i obtaczamy kolejno: w mące, w jajku, a na końcu w bułce tartej.

3

SMAŻYMY CAMEMBERT

Sery w panierce smażymy na gorącym maśle, na powlekanej patelni, pod przykryciem, na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony.

4

PODAJEMY DANIE

Brzoskwinie odsączamy z syropu na sitku, kroimy w cienkie plasterki i układamy na 4 talerzach. Umieszczamy na nich usmażone sery camembert i żurawiny. Dekorujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2696,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

674,2 kcal

🥑

Tłuszcz

40,5 g

🌾

Węglowodany

48,7 g

🥬

Błonnik

29,8 g

💪

Białko

29,8 g

Podobne przepisy

Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl