psse-slupca.pl

Chipsy z warzyw • przepis • składniki • przygotowanie

By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!

Chipsy z warzyw

By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 1 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
marchew - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
zioła prowansalskie - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plastry (np. za pomocą obieraczki lub mandoliny) i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy.
2.PIECZEMY CHIPSY:
Plasterki warzyw w oliwie i ziołach rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
3.PODAJEMY CHIPSY:
Upieczone chipsy odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Podajemy, gdy przestygną.
Chipsy z warzyw

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plastry (np. za pomocą obieraczki lub mandoliny) i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy.

2

PIECZEMY CHIPSY

Plasterki warzyw w oliwie i ziołach rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

3

PODAJEMY CHIPSY

Upieczone chipsy odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Podajemy, gdy przestygną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

266,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

133,4 kcal

🥑

Tłuszcz

4,3 g

🌾

Węglowodany

21,9 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy