psse-slupca.pl

Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca! Minitarty ze śliwkami, figami i sekretnym składnikiem – doskonałym serem pleśniowym – to przepis Pawła na wykwintną francuską przekąskę!

Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym

Połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca! Minitarty ze śliwkami, figami i sekretnym składnikiem – doskonałym serem pleśniowym – to przepis Pawła na wykwintną francuską przekąskę!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 70 g
mąka pszenna - 250 g
sól - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
mus figowy - 305 g
orzech włoski - 60 g
ser pleśniowy - 60 g
śliwka - 300 g
masło - 15 g
mięta świeża - 2 g
figa - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE:
Mąkę łączymy w misce z cukrem pudrem, solą i zmielonymi orzechami włoskimi. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w dużą kostkę. Mieszamy.
2.SCHŁADZAMY CIASTO:
Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 30-40 minut.
3.WAŁKUJEMY CIASTO:
Kokilki smarujemy masłem i wstawiamy do zamrażarki.
4.PODPIEKAMY SPODY MINITART:
Schłodzone spody minitart pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C na jasnozłoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.
5.NADZIEWAMY MINITARTY:
Figi myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w cząstki. Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w cienkie półplasterki.
6.PIECZEMY MINITARTY:
Minitarty z nadzieniem pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165‑170°C.
7.PODAJEMY MINITARTY:
Wciąż ciepłe minitarty dekorujemy z wierzchu świeżymi figami pokrojonymi w cząstki i listkami świeżej mięty.
Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE

Mąkę łączymy w misce z cukrem pudrem, solą i zmielonymi orzechami włoskimi. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w dużą kostkę. Mieszamy.

2

SCHŁADZAMY CIASTO

Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 30-40 minut.

3

WAŁKUJEMY CIASTO

Kokilki smarujemy masłem i wstawiamy do zamrażarki.

4

PODPIEKAMY SPODY MINITART

Schłodzone spody minitart pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C na jasnozłoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.

5

NADZIEWAMY MINITARTY

Figi myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w cząstki. Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w cienkie półplasterki.

6

PIECZEMY MINITARTY

Minitarty z nadzieniem pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165‑170°C.

7

PODAJEMY MINITARTY

Wciąż ciepłe minitarty dekorujemy z wierzchu świeżymi figami pokrojonymi w cząstki i listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4291,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1072,8 kcal

🥑

Tłuszcz

58,8 g

🌾

Węglowodany

119,1 g

🥬

Błonnik

21,9 g

💪

Białko

21,9 g

Podobne przepisy