psse-slupca.pl

Duszone żeberka – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!

Duszone żeberka – przepis

Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!

Czas przygotowania
385 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

żeberka wieprzowe,świeże - 1 kg
cebula - 2 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
mąka pszenna - 30 g
sos sojowy - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 5 ziarnek
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
majeranek suszony - 0,3 łyżeczki
woda - 2 l
sól - 7,5 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY ŻEBERKA:
Do miseczki dodaj paprykę, suszony majeranek, sos sojowy i 1/3 łyżeczki soli. Dodaj także 1 łyżkę oleju i wszystko ze sobą wymieszaj. Żeberka włóż ponownie do miski, a następnie natrzyj je mieszanką przypraw. Odstaw na bok.
2.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Cebulę i czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj.
3.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Ustaw naczynie żaroodporne na kuchence i ustaw średni ogień. Rozgrzej pozostałą ilość oleju i rozgrzej go. Podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.
4.PODSMAŻAMY ŻEBERKA:
Do szklistej cebuli i czosnku dodaj żeberka. Smaż je po 4-5 minut na stronę i potem przewróć je na kolejną. Obsmażone żeberka dopraw 2/3 łyżeczki soli.
5.DODAJEMY WODĘ:
Dodaj litr wody do rumianych żeberek, a następnie dodaj do nich także liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj naczynie pokrywką.
6.DUSIMY ŻEBERKA:
Żeberka duś przez ok. 1,5 godziny. Mięso będzie gotowe, gdy zmięknie i z łatwością będzie oddzielać się od kości. Pod koniec gotowania dodaj do sosu odrobinę wymieszanej z wodą mąki, aby lekko go zagęścić. Sos po kilku minutach powinien zgęstnieć. Gotowe żeberka podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!
Duszone żeberka – przepis

Czas przygotowania

385 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY ŻEBERKA

Do miseczki dodaj paprykę, suszony majeranek, sos sojowy i 1/3 łyżeczki soli. Dodaj także 1 łyżkę oleju i wszystko ze sobą wymieszaj. Żeberka włóż ponownie do miski, a następnie natrzyj je mieszanką przypraw. Odstaw na bok.

2

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Cebulę i czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj.

3

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Ustaw naczynie żaroodporne na kuchence i ustaw średni ogień. Rozgrzej pozostałą ilość oleju i rozgrzej go. Podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.

4

PODSMAŻAMY ŻEBERKA

Do szklistej cebuli i czosnku dodaj żeberka. Smaż je po 4-5 minut na stronę i potem przewróć je na kolejną. Obsmażone żeberka dopraw 2/3 łyżeczki soli.

5

DODAJEMY WODĘ

Dodaj litr wody do rumianych żeberek, a następnie dodaj do nich także liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj naczynie pokrywką.

6

DUSIMY ŻEBERKA

Żeberka duś przez ok. 1,5 godziny. Mięso będzie gotowe, gdy zmięknie i z łatwością będzie oddzielać się od kości. Pod koniec gotowania dodaj do sosu odrobinę wymieszanej z wodą mąki, aby lekko go zagęścić. Sos po kilku minutach powinien zgęstnieć. Gotowe żeberka podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3065,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1021,9 kcal

🥑

Tłuszcz

76,4 g

🌾

Węglowodany

23,4 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

66,2 g

Podobne przepisy