psse-slupca.pl

Chorwacki pilaw z jagnięciną • przepis • składniki • przygotowanie

Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!

Chorwacki pilaw z jagnięciną

Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

Ajwar - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
chorwacka kiełbasa w plastrach - 60 g
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso wołowe, gulasz - 200 g
kurkuma mielona - 1 łyżka
marchew - 2 szt.
papryka mielona ostra - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
rodzynki - 30 g
ryż basmati - 300 g
sól - 1 szczypta
woda - 600 ml
boczek wędzony w plastrach - 80 g
natka pietruszki - 5 g
pistacje - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO:
Jagnięcinę kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni ok. 30 minut.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
Na patelnię dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plasterki i marchew pokrojoną w plastry o szerokości ok. 1 cm. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
3.GOTUJEMY PILAW:
Dodajemy rodzynki i pistacje. Dodajemy plasterki chorwackiej kiełbasy i odcedzony ryż. Całość dokładnie mieszamy. Zalewamy 200 ml wody. Doprawiamy solą. Zagotowujemy i gotujemy chwilę, aż pilaw lekko zgęstnieje.
4.ZAPIEKAMY PILAW:
Patelnię przykrywamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Pieczemy ok. 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
5.PODAJEMY PILAW:
Gotowy pilaw dekorujemy plasterkami wędzonego boczku, natką pietruszki i pokruszonymi pistacjami.
Chorwacki pilaw z jagnięciną

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO

Jagnięcinę kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni ok. 30 minut.

2

SMAŻYMY WARZYWA

Na patelnię dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plasterki i marchew pokrojoną w plastry o szerokości ok. 1 cm. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

3

GOTUJEMY PILAW

Dodajemy rodzynki i pistacje. Dodajemy plasterki chorwackiej kiełbasy i odcedzony ryż. Całość dokładnie mieszamy. Zalewamy 200 ml wody. Doprawiamy solą. Zagotowujemy i gotujemy chwilę, aż pilaw lekko zgęstnieje.

4

ZAPIEKAMY PILAW

Patelnię przykrywamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Pieczemy ok. 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.

5

PODAJEMY PILAW

Gotowy pilaw dekorujemy plasterkami wędzonego boczku, natką pietruszki i pokruszonymi pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2254,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

563,6 kcal

🥑

Tłuszcz

17,4 g

🌾

Węglowodany

80,7 g

🥬

Błonnik

20,9 g

💪

Białko

20,9 g

Podobne przepisy

Chorwacki pilaw z jagnięciną - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl