psse-slupca.pl

Dżem malinowy • przepis • składniki • przygotowanie

Dżem malinowy, który dzięki wykorzystaniu termorobota MC Smart niemal zrobi się sam! Wypróbuj ten przepis na przetwory, który nie wymaga stania i mieszania.

Dżem malinowy

Dżem malinowy, który dzięki wykorzystaniu termorobota MC Smart niemal zrobi się sam! Wypróbuj ten przepis na przetwory, który nie wymaga stania i mieszania.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 45
Poziom trudności
łatwy

Składniki

malina - 2 kg
cukier - 250 g
cytryna - 1 szt.
cukier żelujący 2:1 - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MALINY Z CUKREM:
Dokładnie umyte i osuszone maliny przekładamy do pojemnika miksującego, dodajemy cukier, zamykamy pokrywę i wybieramy program wolne gotowanie na ok. 15-20 minut.
2.DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY:
Po wstępnym gotowaniu malin do pojemnika miksującego dodajemy cukier żelujący i wyciskamy sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, zamykamy pokrywę i wybieramy program wolnego gotowania na ok. 10 minut.
3.PRZELEWAMY DŻEM DO SŁOIKÓW:
Jeszcze gorący dżem przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie wycieramy ich brzegi i mocno je zakręcamy.
4.PASTERYZUJEMY DŻEM:
Do umytego pojemnika miksującego wlewamy ok. 1 litr wody. Na misie umieszczamy przystawkę do gotowania na parze, układamy w niej słoiki i zamykamy. Następnie wybieramy program do gotowania na parze i pasteryzujemy dżem przez ok. 15 minut.
Dżem malinowy

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 45

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MALINY Z CUKREM

Dokładnie umyte i osuszone maliny przekładamy do pojemnika miksującego, dodajemy cukier, zamykamy pokrywę i wybieramy program wolne gotowanie na ok. 15-20 minut.

2

DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY

Po wstępnym gotowaniu malin do pojemnika miksującego dodajemy cukier żelujący i wyciskamy sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, zamykamy pokrywę i wybieramy program wolnego gotowania na ok. 10 minut.

3

PRZELEWAMY DŻEM DO SŁOIKÓW

Jeszcze gorący dżem przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie wycieramy ich brzegi i mocno je zakręcamy.

4

PASTERYZUJEMY DŻEM

Do umytego pojemnika miksującego wlewamy ok. 1 litr wody. Na misie umieszczamy przystawkę do gotowania na parze, układamy w niej słoiki i zamykamy. Następnie wybieramy program do gotowania na parze i pasteryzujemy dżem przez ok. 15 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2359,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

52,4 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

12,9 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

0,6 g

Podobne przepisy