psse-slupca.pl

Metrowiec • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto metrowiec to jeden z tych wypieków, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa, bo chętnie pieczony był przez nasze mamy i babcie. Warstwowe, lekkie, czekoladowe i po prostu pyszne – to ciasto zasługuje na to, aby przywrócić mu jego dawną świetność. Odkryjcie nasz przepis na metrowiec!

Metrowiec

Ciasto metrowiec to jeden z tych wypieków, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa, bo chętnie pieczony był przez nasze mamy i babcie. Warstwowe, lekkie, czekoladowe i po prostu pyszne – to ciasto zasługuje na to, aby przywrócić mu jego dawną świetność. Odkryjcie nasz przepis na metrowiec!

Czas przygotowania
385 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 320 g
olej - 70 ml
woda - 70 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 80 g
jajko - 4 szt.
mąka ziemniaczana - 40 g
cukier wanilinowy - 2 płaska łyżeczka
cukier puder - 170 g
masło - 140 g
kakao - 80 g
mleko 3,2% - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka, a białka do miski i ubijamy je na sztywną pianę.
2.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Ubijamy białka i powoli dodajemy oba cukry, a potem pojedynczo, delikatnie żółtka. Gdy całość się połączy, dodajemy stopniowo wodę oraz olej.
3.DODAJEMY MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA:
Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a potem miksujemy wszystko na małych obrotach, aż składniki się połączą.
4.PIECZEMY CIASTO:
Keksówkę smarujemy masłem i podsypujemy mąką, a potem wylewamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy przez ok 35-40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez 15 minut, a potem wyciągamy z pieca i studzimy całkowicie. Wyciągamy z keksówki, podważając brzegi. Formę myjemy i osuszamy.
5.POWTARZAMY KROKI:
Przygotowujemy ciasto dokładnie w ten sam sposób, wzbogacając je o kakao. Wsypujemy je do masy w tym samym momencie, co mąkę i proszek do pieczenia.
6.PIECZEMY CIEMNE CIASTO:
Keksówkę ponownie smarujemy masłem i obsypujemy mąką i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 35-40 minut i studzimy w ten sam sposób.
7.PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ:
Do rondelka wlewamy 400 ml mleka i podgrzewamy je. Dodajemy oba cukry i mieszamy. Gotujemy, aż cukier się rozpuści.
8.MIESZAMY SKROBIĘ Z ŻÓŁTKAMI:
Do osobnej miski wbijamy oddzielone od białek żółtka (białka wlewamy do kubka).  Dodajemy resztę mleka i mieszamy. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i energicznie mieszamy, by pozbyć się grudek.
9.DODAJEMY SKROBIĘ DO RONDELKA:
Do gotującego się mleka z cukrem dodajemy zawartość miski i wszystko mieszamy. Gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje i odstawiamy do przestygnięcia. Przykrywamy budyń folią tak, by dotykała jego powierzchni.
10.UBIJAMY MASŁO:
Do drugiej miski przekładamy masło i ubijamy je mikserem na puszystą masę.
11.DODAJEMY BUDYŃ DO MASŁA:
Wystudzony budyń dodajemy stopniowo do puszystej, maślanej masy. Miksujemy, aż wszystko się połączy. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
12.KROIMY I ŁĄCZYMY OBA CIASTA:
Oba ciasta kroimy na kromki. Każdą z nich smarujemy masą budyniową i łączymy naprzemiennie – raz ciasto jasne, raz ciasto ciemne, jedna kromka za drugą. Układamy w ten sposób na desce lub innej tacy odpowiednich rozmiarów długie, dwukolorowe ciasto. Jeśli nie mamy miejsca w lodówce na tak długie ciasto, zamiast jednego długiego, możemy złożyć dwa krótsze ciasta, jedno obok drugiego. Następnie od góry i po bokach wyrównujemy krem nożem i ostrożnie wkładamy ciasto do lodówki.
13.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
W rondelku rozpuszczamy masło.
14.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do roztopionego masła dodajemy cukier puder, mleko i kakao. Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z kuchenki.
15.WYKAŃCZAMY CIASTO:
Wyciągamy ciasto z lodówki i polewamy je gotową polewą, tak aby przykryła dokładnie wszystkie boki.
16.CHŁODZIMY CIASTO:
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, aby polewa mogła stwardnieć. Gdy to nastąpi, możemy przejść do krojenia ciasta - należy robić to na ukos, by uwidoczniły się pionowe pasy ciast i kremu.
Metrowiec

Czas przygotowania

385 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka, a białka do miski i ubijamy je na sztywną pianę.

2

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Ubijamy białka i powoli dodajemy oba cukry, a potem pojedynczo, delikatnie żółtka. Gdy całość się połączy, dodajemy stopniowo wodę oraz olej.

3

DODAJEMY MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA

Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a potem miksujemy wszystko na małych obrotach, aż składniki się połączą.

4

PIECZEMY CIASTO

Keksówkę smarujemy masłem i podsypujemy mąką, a potem wylewamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy przez ok 35-40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez 15 minut, a potem wyciągamy z pieca i studzimy całkowicie. Wyciągamy z keksówki, podważając brzegi. Formę myjemy i osuszamy.

5

POWTARZAMY KROKI

Przygotowujemy ciasto dokładnie w ten sam sposób, wzbogacając je o kakao. Wsypujemy je do masy w tym samym momencie, co mąkę i proszek do pieczenia.

6

PIECZEMY CIEMNE CIASTO

Keksówkę ponownie smarujemy masłem i obsypujemy mąką i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 35-40 minut i studzimy w ten sam sposób.

7

PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ

Do rondelka wlewamy 400 ml mleka i podgrzewamy je. Dodajemy oba cukry i mieszamy. Gotujemy, aż cukier się rozpuści.

8

MIESZAMY SKROBIĘ Z ŻÓŁTKAMI

Do osobnej miski wbijamy oddzielone od białek żółtka (białka wlewamy do kubka).  Dodajemy resztę mleka i mieszamy. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i energicznie mieszamy, by pozbyć się grudek.

9

DODAJEMY SKROBIĘ DO RONDELKA

Do gotującego się mleka z cukrem dodajemy zawartość miski i wszystko mieszamy. Gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje i odstawiamy do przestygnięcia. Przykrywamy budyń folią tak, by dotykała jego powierzchni.

10

UBIJAMY MASŁO

Do drugiej miski przekładamy masło i ubijamy je mikserem na puszystą masę.

11

DODAJEMY BUDYŃ DO MASŁA

Wystudzony budyń dodajemy stopniowo do puszystej, maślanej masy. Miksujemy, aż wszystko się połączy. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.

12

KROIMY I ŁĄCZYMY OBA CIASTA

Oba ciasta kroimy na kromki. Każdą z nich smarujemy masą budyniową i łączymy naprzemiennie – raz ciasto jasne, raz ciasto ciemne, jedna kromka za drugą. Układamy w ten sposób na desce lub innej tacy odpowiednich rozmiarów długie, dwukolorowe ciasto. Jeśli nie mamy miejsca w lodówce na tak długie ciasto, zamiast jednego długiego, możemy złożyć dwa krótsze ciasta, jedno obok drugiego. Następnie od góry i po bokach wyrównujemy krem nożem i ostrożnie wkładamy ciasto do lodówki.

13

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W rondelku rozpuszczamy masło.

14

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do roztopionego masła dodajemy cukier puder, mleko i kakao. Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z kuchenki.

15

WYKAŃCZAMY CIASTO

Wyciągamy ciasto z lodówki i polewamy je gotową polewą, tak aby przykryła dokładnie wszystkie boki.

16

CHŁODZIMY CIASTO

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, aby polewa mogła stwardnieć. Gdy to nastąpi, możemy przejść do krojenia ciasta - należy robić to na ukos, by uwidoczniły się pionowe pasy ciast i kremu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9609,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

961 kcal

🥑

Tłuszcz

52,9 g

🌾

Węglowodany

103,3 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

17,7 g

Podobne przepisy