psse-slupca.pl

Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Dorsz na parze podany z odpowiednimi dodatkami to prawdziwy przysmak. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować to wyjątkowe danie.

Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym

Dorsz na parze podany z odpowiednimi dodatkami to prawdziwy przysmak. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować to wyjątkowe danie.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 1 szt.
bulion warzywny - 1 l
dorsz filet - 600 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
kalafior - 1 szt.
śmietana 12% - 150 g
limonka - 1 szt.
olej - 2 łyżeczki
ser pecorino - 50 g
pieprz czarny - 2 szczypty
migdały płatki - 3 łyżki
sól - 0,75 łyżeczki
szczypior cebuli - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW DANIA:
Dorsza opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Wnętrze płaskiego wkładu do gotowania na parze natłuścić 1 łyżeczką oleju i włożyć do niego rybę.
2.GOTOWANIE DORSZA:
Do pojemnika miksującego wlać gorący bulion warzywny, umieścić na nim zestaw do gotowania na parze i gotować wszystko, ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.
3.PRZYGOTOWANIE DODATKÓW:
W tym samym czasie na teflonowej patelni bez tłuszczu zrumieniać na średnim ogniu płatki migdałowe. Szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i drobno pokroić. Limonkę opłukać gorącą wodą, osuszyć, połowę skórki zetrzeć, następnie wycisnąć sok z limonki.
4.PRZYGOTOWANIE KUSKUSU BROKUŁOWO-KALAFIOROWEGO:
Zdjąć zestaw do gotowania na parze. Każdy kawałek dorsza przyprawić 2 szczyptami soli i 1 szczyptą pieprzu, po czym odstawić na bok w przykrytym wkładzie. Pojemnik miksujący opróżnić, włożyć do niego mieszaninę brokułowo-kalafiorową, dodać pecorino, resztę soku z limonki oraz startą skórkę i mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/20 sekund/prędkość 2. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/10 sekund/prędkość 2.
5.SPOSÓB PODANIA:
Brokułowo-kalafiorowy kuskus rozłożyć na talerzach, dodać po kawałku dorsza, udekorować kleksem kwaśniej śmietany i podawać danie posypane pozostałym szczypiorkiem oraz płatkami migdałowymi.
Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW DANIA

Dorsza opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Wnętrze płaskiego wkładu do gotowania na parze natłuścić 1 łyżeczką oleju i włożyć do niego rybę.

2

GOTOWANIE DORSZA

Do pojemnika miksującego wlać gorący bulion warzywny, umieścić na nim zestaw do gotowania na parze i gotować wszystko, ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.

3

PRZYGOTOWANIE DODATKÓW

W tym samym czasie na teflonowej patelni bez tłuszczu zrumieniać na średnim ogniu płatki migdałowe. Szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i drobno pokroić. Limonkę opłukać gorącą wodą, osuszyć, połowę skórki zetrzeć, następnie wycisnąć sok z limonki.

4

PRZYGOTOWANIE KUSKUSU BROKUŁOWO-KALAFIOROWEGO

Zdjąć zestaw do gotowania na parze. Każdy kawałek dorsza przyprawić 2 szczyptami soli i 1 szczyptą pieprzu, po czym odstawić na bok w przykrytym wkładzie. Pojemnik miksujący opróżnić, włożyć do niego mieszaninę brokułowo-kalafiorową, dodać pecorino, resztę soku z limonki oraz startą skórkę i mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/20 sekund/prędkość 2. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/10 sekund/prędkość 2.

5

SPOSÓB PODANIA

Brokułowo-kalafiorowy kuskus rozłożyć na talerzach, dodać po kawałku dorsza, udekorować kleksem kwaśniej śmietany i podawać danie posypane pozostałym szczypiorkiem oraz płatkami migdałowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1680 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

280 kcal

🥑

Tłuszcz

10,4 g

🌾

Węglowodany

22,7 g

🥬

Błonnik

27,8 g

💪

Białko

27,8 g

Podobne przepisy