Szaszłyki wieprzowe • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczna potrawa na letniego grilla. Wypróbuj nasz prosty i szybki przepis na szaszłyki z mięsa wieprzowego.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MUSZTARDĘ, OLEJ,
przyprawę do mięs oraz zioła prowansalskie mieszamy razem.
DO MARYNATY DODAJEMY
pokrojone w kostkę mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki mniej więcej na godzinę.
PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW
moczymy w zimnej wodzie mniej więcej przez 30 minut.
W MIĘDZYCZASIE PAPRYKI
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.
CEBULE KROIMY NA
ćwiartki.
NA PATYCZKI DO
szaszłyków nabijamy naprzemiennie kawałki papryki, cebuli oraz mięso.
UKŁADAMY NA ROZGRZANEJ
patelni grillowej lub na ruszcie grilla i odwracając od czasu do czasu, pieczemy, aż mięso będzie przyrumienione z zewnątrz i gotowe w środku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1532 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
383 kcal
Tłuszcz
34,1 g
Węglowodany
16,8 g
Błonnik
26 g
Białko
26 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fasola z makrelą
Przystawka pełna różnorodnych smaków i tekstur, czyli fasola z makrelą z przepisu Karola, doskonale pasuje do chrupiących snacków z ciasta francuskiego. Sprawdź to połączenie!

Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!

Pierogi z mięsem
Pierogi z wyjątkowym nadzieniem z wołowiny i udek kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów w stylu kuchni polskiej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lody rabarbarowo-jogurtowe
Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!

Wegański łosoś z papryki
Zaskakująca, ciekawa i pyszna – tak można określić roślinną wersję wędzonego łososia. To idealny dodatek do sushi, sałatek czy kanapek. Spróbuj koniecznie!

Serniczkowe zajączki
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.

Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
Efektowne i całkowicie wegańskie danie, które zachwyci każdego wielbiciela kalafiorów i nie tylko! Koniecznie spróbuj, jak prosto i szybko przygotować tę potrawę.

Pesto pistacjowe
Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.