psse-slupca.pl

Wegańskie hot dogi w domowych bułkach • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe bułeczki, prażona cebulka i sos musztardowy. Poznaj przepis na idealne wegańskie hot dogi według pomysłu Kingi Paruzel!

Wegańskie hot dogi w domowych bułkach

Domowe bułeczki, prażona cebulka i sos musztardowy. Poznaj przepis na idealne wegańskie hot dogi według pomysłu Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
drożdże suszone - 1,5 łyżeczki
napój sojowy - 185 ml
ogórek konserwowy - 4 szt.
kiełbaski wegańskie - 400 g
cebula - 1 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
musztarda dijon - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
śmietana wegańska - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁKI DO HOT DOGÓW:
W misce mieszamy drożdże, cukier i ¼ szklanki ciepłego napoju sojowego. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodajemy resztę napoju sojowego i olej. Dodajemy sól i stopniowo mąkę. Mieszamy, następnie wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
2.PRZYGOTOWUJEMY PRAŻONĄ CEBULKĘ:
Na patelnię wlewamy dużą ilość oleju. Do woreczka strunowego wsypujemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy mąkę. Zamykamy woreczek i dobrze mieszamy. Cebulę wrzucamy na oliwę. Prażymy na wolnym ogniu, aż będzie złota. Następnie wyciągamy ją łyżką cedzakową i dobrze odsączamy na ręczniku papierowym.
3.PIECZEMY BUŁKI:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 4 części i każdej z nich nadajemy podłużny kształt, przypominający bułkę do hot dogów. Bułeczki odkładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wegańską śmietanę łączymy z musztardą Dijon i doprawiamy pieprzem.
5.SKŁADAMY HOT DOGI:
Wegańskie kiełbaski kładziemy na suchą patelnię i grillujemy. Ogórki kroimy w talarki. Bułki przekrawamy wzdłuż, aby utworzyła się kieszonka. Do środka wkładamy kiełbaskę, nakładamy sos, układamy ogórka, kapustę i posypujemy obficie prażoną cebulką.
Wegańskie hot dogi w domowych bułkach

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁKI DO HOT DOGÓW

W misce mieszamy drożdże, cukier i ¼ szklanki ciepłego napoju sojowego. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodajemy resztę napoju sojowego i olej. Dodajemy sól i stopniowo mąkę. Mieszamy, następnie wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

2

PRZYGOTOWUJEMY PRAŻONĄ CEBULKĘ

Na patelnię wlewamy dużą ilość oleju. Do woreczka strunowego wsypujemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy mąkę. Zamykamy woreczek i dobrze mieszamy. Cebulę wrzucamy na oliwę. Prażymy na wolnym ogniu, aż będzie złota. Następnie wyciągamy ją łyżką cedzakową i dobrze odsączamy na ręczniku papierowym.

3

PIECZEMY BUŁKI

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 4 części i każdej z nich nadajemy podłużny kształt, przypominający bułkę do hot dogów. Bułeczki odkładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wegańską śmietanę łączymy z musztardą Dijon i doprawiamy pieprzem.

5

SKŁADAMY HOT DOGI

Wegańskie kiełbaski kładziemy na suchą patelnię i grillujemy. Ogórki kroimy w talarki. Bułki przekrawamy wzdłuż, aby utworzyła się kieszonka. Do środka wkładamy kiełbaskę, nakładamy sos, układamy ogórka, kapustę i posypujemy obficie prażoną cebulką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2405,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

601,4 kcal

🥑

Tłuszcz

19,3 g

🌾

Węglowodany

80,5 g

🥬

Błonnik

27,1 g

💪

Białko

27,1 g

Podobne przepisy

Wegańskie hot dogi w domowych bułkach - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl