psse-slupca.pl

Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami • przepis • składniki • przygotowanie

By tosty na słodko smakowały tak, jak lubisz, przygotuj je od podstaw! Ułatwi Ci to przepis Karola na domowy chleb tostowy – idealny na śniadanie dla najmłodszych smakoszy!

Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami

By tosty na słodko smakowały tak, jak lubisz, przygotuj je od podstaw! Ułatwi Ci to przepis Karola na domowy chleb tostowy – idealny na śniadanie dla najmłodszych smakoszy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 2 szt.
miód - 2 łyżeczki
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
masło orzechowe - 4 łyżki
cukier trzcinowy - 1 łyżka
drożdże suszone - 7 g
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
woda - 250 ml
mąka pszenna typ 550 - 520 g
masło - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN DROŻDŻOWY:
Drożdże łączymy w misce z cukrem i odrobiną ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dolewamy resztę wody i ponownie mieszamy.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżowym rozczynem. Dodajemy sól i wyrabiamy na średnich obrotach do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. W trakcie wyrabiania dolewamy oliwę.
3.ZAGNIATAMY CIASTO:
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, zagniatamy. Przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
4.PIECZEMY CHLEB:
Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół.
5.SKŁADAMY KANAPKI:
Banany obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na talerzu. Oprószamy skórką z cytryny i skrapiamy wyciśniętym z niej sokiem.
6.OPIEKAMY TOSTY:
Patelnię rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej masło. Kanapki opiekamy z obu stron na złoty kolor.
Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN DROŻDŻOWY

Drożdże łączymy w misce z cukrem i odrobiną ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dolewamy resztę wody i ponownie mieszamy.

2

WYRABIAMY CIASTO

Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżowym rozczynem. Dodajemy sól i wyrabiamy na średnich obrotach do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. W trakcie wyrabiania dolewamy oliwę.

3

ZAGNIATAMY CIASTO

Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, zagniatamy. Przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

4

PIECZEMY CHLEB

Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół.

5

SKŁADAMY KANAPKI

Banany obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na talerzu. Oprószamy skórką z cytryny i skrapiamy wyciśniętym z niej sokiem.

6

OPIEKAMY TOSTY

Patelnię rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej masło. Kanapki opiekamy z obu stron na złoty kolor.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2566,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

320,8 kcal

🥑

Tłuszcz

4,6 g

🌾

Węglowodany

60,2 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy