psse-slupca.pl

Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz prostego i szybkiego przepisu na obiad? Połącz warzywa w stylu greckim z mięsem mielonym i stwórz pyszną zapiekankę dla całej rodziny.

Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem

Szukasz prostego i szybkiego przepisu na obiad? Połącz warzywa w stylu greckim z mięsem mielonym i stwórz pyszną zapiekankę dla całej rodziny.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

warzywa na patelnię w stylu greckim - 450 g
mięso mielone wieprzowe - 500 g
olej - 1 łyżka
śmietana 18% - 250 g
jajko - 2 szt.
sól - 6 szczypt
pieprz czarny - 6 szczypt
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
mozzarella - 125 g
rozmaryn świeży - 1 gałązka

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
Warzywa podsmażamy na tej samej patelni, tak aby lekko zmiękły, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNO-ŚMIATANOWY SOS:
Do miski wbijamy jajka i je bełtamy. Następnie dodajemy śmietanę, słodką paprykę oraz resztę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
4.SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ:
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę warzyw, na nich równomiernie rozkładamy mięso i całość przykrywamy drugą połową warzyw. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy sosem jajeczno‑śmietanowym, aby pokrył wszystkie składniki.
5.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim zapiekankę. Następnie na wierzchu układamy świeży rozmaryn i całość zapiekamy przez ok. 45 minut, aż ser się delikatnie zarumieni.
Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.

2

SMAŻYMY WARZYWA

Warzywa podsmażamy na tej samej patelni, tak aby lekko zmiękły, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3

PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNO-ŚMIATANOWY SOS

Do miski wbijamy jajka i je bełtamy. Następnie dodajemy śmietanę, słodką paprykę oraz resztę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.

4

SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę warzyw, na nich równomiernie rozkładamy mięso i całość przykrywamy drugą połową warzyw. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy sosem jajeczno‑śmietanowym, aby pokrył wszystkie składniki.

5

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim zapiekankę. Następnie na wierzchu układamy świeży rozmaryn i całość zapiekamy przez ok. 45 minut, aż ser się delikatnie zarumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2581,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

645,3 kcal

🥑

Tłuszcz

45,2 g

🌾

Węglowodany

19,1 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

37,7 g

Podobne przepisy