Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na obiad? Połącz warzywa w stylu greckim z mięsem mielonym i stwórz pyszną zapiekankę dla całej rodziny.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.
SMAŻYMY WARZYWA
Warzywa podsmażamy na tej samej patelni, tak aby lekko zmiękły, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNO-ŚMIATANOWY SOS
Do miski wbijamy jajka i je bełtamy. Następnie dodajemy śmietanę, słodką paprykę oraz resztę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę warzyw, na nich równomiernie rozkładamy mięso i całość przykrywamy drugą połową warzyw. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy sosem jajeczno‑śmietanowym, aby pokrył wszystkie składniki.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim zapiekankę. Następnie na wierzchu układamy świeży rozmaryn i całość zapiekamy przez ok. 45 minut, aż ser się delikatnie zarumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2581,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
645,3 kcal
Tłuszcz
45,2 g
Węglowodany
19,1 g
Błonnik
5,1 g
Białko
37,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Minipizze z fetą i oliwkami
Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z jagnięciny
Jeśli szukasz przepisu na pyszne szaszłyki z jagnięciny lub jesteś na diecie białkowej, wypróbuj szybki i prosty przepis Darii.

Najlepsze minipączki
Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!

Satay — kurczak z ryżem i warzywami
Szukasz przepisu na pyszny obiad? Wypróbuj pomysł na łatwy i szybki satay z kurczaka z ryżem i warzywami. Dodatek sosu orzechowego idealnie podkreśla smak dania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
Azjatycki klasyk, który uda się każdemu! Wykorzystaj przepis Karola na smażony makaron z kurczakiem i warzywami – to proste danie zachwyca głębią smaku i świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!