psse-slupca.pl

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem • przepis • składniki • przygotowanie

Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem

Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

musztarda dijon - 1,5 łyżki
kolendra świeża - 10 g
ząbek czosnku - 4 szt.
bakłażan - 2 szt.
pomarańcza - 2 szt.
pomidor czerwony - 600 g
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
imbir świeży - 10 g
mąka pszenna - 20 g
miód - 60 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
naczynie żaroodporne papier i blachę do pieczenia patelnię grillową rozgrzej piekarnik do 120°C (termoobieg) Marynata Kolendrę i 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy.
2.IMBIR OBIERAMY I:
również siekamy.
3.POMARAŃCZE MYJEMY, OCIERAMY:
z nich skórkę i wyciskamy sok do miseczki.
4.DODAJEMY MUSZTARDĘ DIJON,:
czosnek, miód, imbir, paprykę ostrą w proszku, 2 łyżki posiekanej kolendry. MIESZAMY.
5.FILETY Z ŁOSOSIA:
myjemy, pozbawiamy skóry i przekładamy do naczynia.
6.TAK PRZYGOTOWANE RYBY:
smarujemy marynatą, zakrywamy folią i marynujemy przez 15 minut.
7.BAKŁAŻANA KROIMY W:
plastry o grubości ok.
8.0,5 CM, SOLIMY:
i odstawiamy na dłuższą chwilę.
9.NASTĘPNIE PŁUCZEMY JE:
pod bieżącą wodą, osuszamy, obtaczamy w mące, smażymy na patelni na dość dużej ilości oleju rzepakowego, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (tylko w celu utrzymania temperatury).
10.POMIDORY OBIERAMY ZE:
skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
11.NA PATELNIĘ Z:
niewielką ilością oleju rzepakowego wrzucamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku roztarte z niewielką ilością soli i pokrojone pomidory.
12.MARYNATĘ, KTÓRĄ SMAROWALIŚMY:
łososia, przelewamy do garnka i redukujemy na wolnym ogniu.
13.FILETY Z ŁOSOSIA:
smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (nie doprowadzamy do wysuszenia łososia na patelni), następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
14.PRZED WŁOŻENIEM DO:
pieca fi lety z łososia smarujemy zredukowaną w garnku marynatą.
15.FILETY Z ŁOSOSIA:
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5-6 minut.
16.DO SOSU POMIDOROWEGO:
dodajemy sól, pieprz, czekamy 5 minut, wrzucamy garść posiekanej kolendry, mieszamy, sos pomidorowy wykładamy na talerz, bakłażan wyjmujemy z pieca, wykładamy stek z łososia, polewamy marynatą, dekorujemy kilkoma listkami kolendry.
17.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

naczynie żaroodporne papier i blachę do pieczenia patelnię grillową rozgrzej piekarnik do 120°C (termoobieg) Marynata Kolendrę i 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy.

2

IMBIR OBIERAMY I

również siekamy.

3

POMARAŃCZE MYJEMY, OCIERAMY

z nich skórkę i wyciskamy sok do miseczki.

4

DODAJEMY MUSZTARDĘ DIJON,

czosnek, miód, imbir, paprykę ostrą w proszku, 2 łyżki posiekanej kolendry. MIESZAMY.

5

FILETY Z ŁOSOSIA

myjemy, pozbawiamy skóry i przekładamy do naczynia.

6

TAK PRZYGOTOWANE RYBY

smarujemy marynatą, zakrywamy folią i marynujemy przez 15 minut.

7

BAKŁAŻANA KROIMY W

plastry o grubości ok.

8

0,5 CM, SOLIMY

i odstawiamy na dłuższą chwilę.

9

NASTĘPNIE PŁUCZEMY JE

pod bieżącą wodą, osuszamy, obtaczamy w mące, smażymy na patelni na dość dużej ilości oleju rzepakowego, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (tylko w celu utrzymania temperatury).

10

POMIDORY OBIERAMY ZE

skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

11

NA PATELNIĘ Z

niewielką ilością oleju rzepakowego wrzucamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku roztarte z niewielką ilością soli i pokrojone pomidory.

12

MARYNATĘ, KTÓRĄ SMAROWALIŚMY

łososia, przelewamy do garnka i redukujemy na wolnym ogniu.

13

FILETY Z ŁOSOSIA

smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (nie doprowadzamy do wysuszenia łososia na patelni), następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

14

PRZED WŁOŻENIEM DO

pieca fi lety z łososia smarujemy zredukowaną w garnku marynatą.

15

FILETY Z ŁOSOSIA

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5-6 minut.

16

DO SOSU POMIDOROWEGO

dodajemy sól, pieprz, czekamy 5 minut, wrzucamy garść posiekanej kolendry, mieszamy, sos pomidorowy wykładamy na talerz, bakłażan wyjmujemy z pieca, wykładamy stek z łososia, polewamy marynatą, dekorujemy kilkoma listkami kolendry.

17

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2573,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

643,4 kcal

🥑

Tłuszcz

32,5 g

🌾

Węglowodany

43,8 g

🥬

Błonnik

46,1 g

💪

Białko

46,1 g

Podobne przepisy

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl