psse-slupca.pl

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem

Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szynka wieprzowa - 1 kg
cebula czerwona - 4 szt.
boczek wędzony w plastrach - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
groszek, mrożony - 100 g
bulion wołowy - 500 ml
ząbek czosnku - 6 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 300 ml
rozmaryn świeży - 2 łyżeczki
tymianek świeży - 10 g
ziemniak - 1 kg
żurawina suszona - 80 g
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI:
ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie lub na parze.
2.ODCEDŹ, ODSTAW DO:
wystudzenia i obierz.
3.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 2-3:
ząbki czosnku kroimy w grubsze paski.
4.UMYTĄ I OSUSZONĄ:
szynkę nacinamy nożem, w nacięcia wkładamy plastry czosnku.
5.MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ:
z obu stron. CZERWONĄ CEBULĘ KROIMY: w piórka.
6.TRZY ZĄBKI CZOSNKU:
siekamy i rozcieramy z odrobiną soli.
7.DO GARNKA DODAJEMY:
olej rzepakowy oraz boczek pokrojony w paski, smażymy przez 4-5 minut.
8.DODAJEMY CEBULĘ, CZOSNEK,:
całość smażymy ok. 4 MINUT, CAŁY: czas mieszając.
9.DODAJEMY SUSZONE ŻURAWINY,:
chwilę podsmażamy.
10.NASTĘPNIE DODAJEMY:
ok. 4 ŁYŻEK BULIONU: wołowego, podgotowujemy. ZAWARTOŚĆ GARNKA PRZEKŁADAMY: na talerz.
11.DO TEGO SAMEGO:
garnka dodajemy olej rzepakowy, ok. 20 G: masła.
12.GDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, wkładamy szynkę, smażymy, obtaczając ją w tłuszczu.
13.SZYNKĘ OBSMAŻAMY PRZEZ:
6-8 minut, następnie wyjmujemy z garnka i przekładamy na talerz.
14.Z GARNKA ZLEWAMY:
zbędny tłuszcz.
15.DO GARNKA PONOWNIE:
dajemy cebulę z czosnkiem i żurawinami, dodajemy 1 szklankę bulionu wołowego oraz obsmażoną szynkę, zmniejszamy ogień, dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut.
16.NASTĘPNIE SZYNKĘ ODWRACAMY,:
dodajemy 1 szklankę bulionu (bulion możemy zastąpić wodą) i dusimy ponownie przez 30-40 minut.
17.CZAS GOTOWANIA ZALEŻY:
od wielkości szynki, na 1/2 kg przypada 30 minut gotowania.
18.DO CZYSTEGO GARNKA:
dodajemy 200 ml śmietany 30%, 100 g masła pokrojonego w kostkę, 3-4 gałązki tymianku (porwane) i igły z gałązki rozmarynu.
19.ŚMIETANĘ Z MASŁEM:
i ziołami gotujemy.
20.UGOTOWANE W MUNDURKACH:
i obrane ziemniaki przekładamy do garnka, na małym ogniu za pomocą łyżki rozbijamy ziemniaki, aby uzyskać konsystencję purée.
21.NASTĘPNIE PRZEZ SITKO:
przelewamy do ziemniaków śmietanę z masłem, gotujemy, cały czas mieszając, aby powstało purée. DODAJEMY PIEPRZ I: sól.
22.CAŁOŚĆ MIESZAMY. SZYNKĘ WYJMUJEMY Z:
garnka.
23.DO GARNKA, W:
którym dusiliśmy szynkę, dajemy groszek i 100 ml śmietany 30%.
24.CHWILĘ GOTUJEMY, JEŚLI:
trzeba doprawiamy solą.
25.NA TALERZ WYKŁADAMY:
purée, polewamy je sosem z cebuli, groszku i żurawin, na wierzchu układamy szynkę, którą dekorujemy kawałkiem rozmarynu.
Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI

ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie lub na parze.

2

ODCEDŹ, ODSTAW DO

wystudzenia i obierz.

3

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 2-3

ząbki czosnku kroimy w grubsze paski.

4

UMYTĄ I OSUSZONĄ

szynkę nacinamy nożem, w nacięcia wkładamy plastry czosnku.

5

MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ

z obu stron. CZERWONĄ CEBULĘ KROIMY: w piórka.

6

TRZY ZĄBKI CZOSNKU

siekamy i rozcieramy z odrobiną soli.

7

DO GARNKA DODAJEMY

olej rzepakowy oraz boczek pokrojony w paski, smażymy przez 4-5 minut.

8

DODAJEMY CEBULĘ, CZOSNEK,

całość smażymy ok. 4 MINUT, CAŁY: czas mieszając.

9

DODAJEMY SUSZONE ŻURAWINY,

chwilę podsmażamy.

10

NASTĘPNIE DODAJEMY

ok. 4 ŁYŻEK BULIONU: wołowego, podgotowujemy. ZAWARTOŚĆ GARNKA PRZEKŁADAMY: na talerz.

11

DO TEGO SAMEGO

garnka dodajemy olej rzepakowy, ok. 20 G: masła.

12

GDY MASŁO SIĘ

rozpuści, wkładamy szynkę, smażymy, obtaczając ją w tłuszczu.

13

SZYNKĘ OBSMAŻAMY PRZEZ

6-8 minut, następnie wyjmujemy z garnka i przekładamy na talerz.

14

Z GARNKA ZLEWAMY

zbędny tłuszcz.

15

DO GARNKA PONOWNIE

dajemy cebulę z czosnkiem i żurawinami, dodajemy 1 szklankę bulionu wołowego oraz obsmażoną szynkę, zmniejszamy ogień, dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut.

16

NASTĘPNIE SZYNKĘ ODWRACAMY,

dodajemy 1 szklankę bulionu (bulion możemy zastąpić wodą) i dusimy ponownie przez 30-40 minut.

17

CZAS GOTOWANIA ZALEŻY

od wielkości szynki, na 1/2 kg przypada 30 minut gotowania.

18

DO CZYSTEGO GARNKA

dodajemy 200 ml śmietany 30%, 100 g masła pokrojonego w kostkę, 3-4 gałązki tymianku (porwane) i igły z gałązki rozmarynu.

19

ŚMIETANĘ Z MASŁEM

i ziołami gotujemy.

20

UGOTOWANE W MUNDURKACH

i obrane ziemniaki przekładamy do garnka, na małym ogniu za pomocą łyżki rozbijamy ziemniaki, aby uzyskać konsystencję purée.

21

NASTĘPNIE PRZEZ SITKO

przelewamy do ziemniaków śmietanę z masłem, gotujemy, cały czas mieszając, aby powstało purée. DODAJEMY PIEPRZ I: sól.

22

CAŁOŚĆ MIESZAMY. SZYNKĘ WYJMUJEMY Z

garnka.

23

DO GARNKA, W

którym dusiliśmy szynkę, dajemy groszek i 100 ml śmietany 30%.

24

CHWILĘ GOTUJEMY, JEŚLI

trzeba doprawiamy solą.

25

NA TALERZ WYKŁADAMY

purée, polewamy je sosem z cebuli, groszku i żurawin, na wierzchu układamy szynkę, którą dekorujemy kawałkiem rozmarynu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2363,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

590,8 kcal

🥑

Tłuszcz

45,0 g

🌾

Węglowodany

38,9 g

🥬

Błonnik

11,4 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy