psse-slupca.pl

Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy • przepis • składniki • przygotowanie

Banalnie proste i przepyszne danie w stylu hiszpańskim! Młode ziemniaki oraz kanaryjskie sosy pełne aromatycznych przypraw połączonych z papryką piquillo oraz zielonymi i czerwonymi papryczkami chili to obowiązkowa pozycja w menu Wysp Kanaryjskich!

Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy

Banalnie proste i przepyszne danie w stylu hiszpańskim! Młode ziemniaki oraz kanaryjskie sosy pełne aromatycznych przypraw połączonych z papryką piquillo oraz zielonymi i czerwonymi papryczkami chili to obowiązkowa pozycja w menu Wysp Kanaryjskich!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

młode ziemniaki - 500 g
olej - 3 łyżki
masło - 3 łyżki
papryka grillowana piquillo - 290 g
bułka kajzerka - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ocet winny, czerwony - 1 łyżka
kolendra świeża - 1 pęczek
natka pietruszki - 0,5 pęczka
limonka - 2 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
kumin - 1 łyżeczka
sól -
oliwa z oliwek - 50 ml
papryczka chili zielona - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIACZKI:
Do garnka wlewamy minimalną ilość wody i wkładamy młode ziemniaki. Parujemy je przez kilka minut, gotując pod przykryciem, na średnim ogniu. Papier do pieczenia rozkładamy na blasze, polewamy olejem i układamy na nim ziemniaki. Następnie ziemniaki zawijamy w papier do pieczenia, aby pokryć je równomiernie olejem. Tak przygotowane, jeszcze gorące ziemniaki rozgniatamy na grubość 1-1,5 cm. Na każdy ziemniak nakładamy odrobinę masła. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200°C na około 15-20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY MOJO ROJO:
Bułkę kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mojo rojo przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.
3.PRZYGOTOWUJEMY MOJO VERDE:
Wszystkie składniki mojo verde przekładamy do wysokiego naczynia. Blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.
4.PODAJEMY DANIE:
Z piekarnika wyjmujemy gotowe, przypieczone ziemniaki i przyprawiamy solą. Wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanymi sosami.
Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIACZKI

Do garnka wlewamy minimalną ilość wody i wkładamy młode ziemniaki. Parujemy je przez kilka minut, gotując pod przykryciem, na średnim ogniu. Papier do pieczenia rozkładamy na blasze, polewamy olejem i układamy na nim ziemniaki. Następnie ziemniaki zawijamy w papier do pieczenia, aby pokryć je równomiernie olejem. Tak przygotowane, jeszcze gorące ziemniaki rozgniatamy na grubość 1-1,5 cm. Na każdy ziemniak nakładamy odrobinę masła. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200°C na około 15-20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY MOJO ROJO

Bułkę kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mojo rojo przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.

3

PRZYGOTOWUJEMY MOJO VERDE

Wszystkie składniki mojo verde przekładamy do wysokiego naczynia. Blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.

4

PODAJEMY DANIE

Z piekarnika wyjmujemy gotowe, przypieczone ziemniaki i przyprawiamy solą. Wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanymi sosami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1981,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

495,4 kcal

🥑

Tłuszcz

34,9 g

🌾

Węglowodany

39,1 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy