psse-slupca.pl

Korzenny pudding ryżowy • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.

Korzenny pudding ryżowy

Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż brązowy - 70 g
cynamon - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa mielona - 0,25 łyżeczki
imbir świeży - 0,25 łyżeczki
kardamon, mielony - 0,5 łyżeczki
miód - 1 łyżka
mleko - 600 ml
sól - 1 szczypta
żurawina suszona - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, zostawiamy trochę wody w garnku i dodajemy mleko. Zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 3-5 minut.
2.DODAJEMY ŻURAWINĘ:
Do ryżu dodajemy żurawinę oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 3-5 minut, uważając, aby nie przypalić ryżu.
3.PODAJEMY PUDDING:
Gotowy pudding przekładamy do miseczek i polewamy miodem.
Korzenny pudding ryżowy

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, zostawiamy trochę wody w garnku i dodajemy mleko. Zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 3-5 minut.

2

DODAJEMY ŻURAWINĘ

Do ryżu dodajemy żurawinę oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 3-5 minut, uważając, aby nie przypalić ryżu.

3

PODAJEMY PUDDING

Gotowy pudding przekładamy do miseczek i polewamy miodem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

795 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,5 kcal

🥑

Tłuszcz

10,9 g

🌾

Węglowodany

65,5 g

🥬

Błonnik

12 g

💪

Białko

12 g

Podobne przepisy

Korzenny pudding ryżowy - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl