Dacquoise orzechowe • przepis • składniki • przygotowanie
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZANIM ZACZNIEMY NAGRZEWAMY
piekarnik do 150°C (góra-dół).
2 FORMY DO
tarty o śred- nicy 20 cm smarujemy masłem i wykła- damy papierem pergaminowym.
CIASTO 5 BIAŁEK
ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli).
W TRAKCIE UBIJANIA
dodajemy 2 łyżki cukru.
W OSOBNEJ MISCE
mieszamy cukier puder (zostawiamy odrobinę do dekoracji), mąkę, 50 g zmielonych orzechów włoskich i mielone migdały.
DO SUCHYCH SKŁADNIKÓW
dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
2 foremek, wyrównujemy wierzch i wkładamy na 40 minut do piekarnika.
UPIECZONE CIASTO STUDZIMY
i wyciągamy z foremek.
KREM MLEKO
gotujemy. 1 ŻÓŁTKO I: 1 całe jajko ubijamy, dodając resztę cukru (2 łyżki zostawiamy do karmelizowania orzechów).
STALE MIESZAJĄC, DODAJEMY
skrobię ziemniaczaną.
WLEWAMY UGOTOWANE MLEKO
i mieszamy, aż składniki się połączą.
KREM PRZELEWAMY Z
powrotem do garnka.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY, MIESZAJĄC,
aż zacznie wrzeć, a następnie przekładamy zawartość garnka do miski, dodając 30 g masła.
MIESZAMY PONOWNIE I
odstawiamy.
ORZECHY NA PATELNIĘ
wsypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy 1 łyżkę wody.
PODGRZEWAMY, AŻ KARMEL
zacznie robić się złoty.
WRZUCAMY 20 G
posiekanych orzechów i całość chwilę gotujemy.
ZDEJMUJE- MY ORZECHY
z patelni i odstawiamy.
RESZTĘ ORZECHÓW WŁOSKICH
prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy.
GDY KREM LEKKO
przestygnie, miksujemy go na wolnych obrotach i dodajemy do niego resztę miękkiego masła oraz uprażone orzechy.
JEDEN Z BLATÓW
kładziemy na talerzu.
ZA POMOCĄ RĘKAWA
cu- kierniczego tworzymy na nim rozetki z kremu i wkładamy go na chwilę do lodówki, by krem się ściął.
NASTĘPNIE UKŁADAMY NA
wierzchu drugi blat, posypujemy go cukrem pudrem i dekoruje- my pozostałym kremem oraz karmelizowanymi orzechami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4010,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
668,4 kcal
Tłuszcz
41,7 g
Węglowodany
64,7 g
Błonnik
12,8 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki bolońskie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Sałatka z pomidorami i truskawkami
Szukasz pomysłu na letnią sałatkę? Spróbuj doskonałego połączenia pomidorów i truskawek z miodowym sosem!

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placek brzoskwiniowy z orzechami
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!

Chutney śliwkowo-gruszkowe
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.

Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
Opcja dla tych, którzy szukają w kuchni wyzwań i cenią tradycję – domowej roboty twaróg podany z warzywami i ryżem.

Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!