psse-slupca.pl

Tort malinowy • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na malinowe szaleństwo w eleganckim wydaniu? Przygotuj tort malinowy z przepisu Pawła i zaskocz gości słodkim dziełem sztuki!

Tort malinowy

Masz ochotę na malinowe szaleństwo w eleganckim wydaniu? Przygotuj tort malinowy z przepisu Pawła i zaskocz gości słodkim dziełem sztuki!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 150 g
wanilia - 1 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
cukier puder - 60 g
ser mascarpone - 250 g
śmietana 30% - 200 g
woda - 50 ml
żelatyna - 15 g
kwiaty jadalne - 1 łyżka
posypka kolorowa - 1 łyżka
brokat cukierniczy - 1 szt.
makaroniki - 30 g
malina - 30 g
dżem jagodowy - 125 g
krem czekoladowo-orzechowy - 3 łyżki
wafelki w czekoladzie - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ:
Wodę zagotowujemy w rondelku z nasionkami laski wanilii i cukrem. Opcjonalnie: do przygotowania nakropki możemy wykorzystać również likier owocowy lub sok wyciśnięty z cytryny, by zintensyfikować jej smak.
2.PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCĄ WARSTWĘ:
Wafelki z czekoladą kruszymy w dłoniach i przekładamy do miski. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
3.UKŁADAMY PIERWSZĄ WARSTWĘ TORTU:
Biszkopt (wg przepisu naIDEALNY BISZKOPT) przekrawamy na pół tak, by podzielić go na 2 osobne blaty. Pierwszy blat umieszczamy w obręczy tortownicy lub pierścieniu ustawionym na płaskim talerzu, na arkuszu papieru do pieczenia (drugi odkładamy do późniejszego wykorzystania). Biszkopt zwilżamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka).
4.PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY:
Żelatynę namaczamy w wodzie, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy w misce z serkiem mascarpone. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
5.SKŁADAMY KOLEJNE WARSTWY TORTU:
Połowę musu malinowego przelewamy do formy na warstwę konfitur. Mus przykrywamy drugim biszkoptowym blatem, który nasączamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka). Na biszkopt przelewamy drugą połowę musu z malin. Mus wygładzamy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
6.PORCJUJEMY I DEKORUJEMY TORT:
Zestalony tort wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Kroimy na 8 kawałków za pomocą ostrego noża, który za każdym razem opłukujemy w wodzie i wycieramy za pomocą ręcznika papierowego.
Tort malinowy

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ

Wodę zagotowujemy w rondelku z nasionkami laski wanilii i cukrem. Opcjonalnie: do przygotowania nakropki możemy wykorzystać również likier owocowy lub sok wyciśnięty z cytryny, by zintensyfikować jej smak.

2

PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCĄ WARSTWĘ

Wafelki z czekoladą kruszymy w dłoniach i przekładamy do miski. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

3

UKŁADAMY PIERWSZĄ WARSTWĘ TORTU

Biszkopt (wg przepisu naIDEALNY BISZKOPT) przekrawamy na pół tak, by podzielić go na 2 osobne blaty. Pierwszy blat umieszczamy w obręczy tortownicy lub pierścieniu ustawionym na płaskim talerzu, na arkuszu papieru do pieczenia (drugi odkładamy do późniejszego wykorzystania). Biszkopt zwilżamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka).

4

PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY

Żelatynę namaczamy w wodzie, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy w misce z serkiem mascarpone. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

5

SKŁADAMY KOLEJNE WARSTWY TORTU

Połowę musu malinowego przelewamy do formy na warstwę konfitur. Mus przykrywamy drugim biszkoptowym blatem, który nasączamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka). Na biszkopt przelewamy drugą połowę musu z malin. Mus wygładzamy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.

6

PORCJUJEMY I DEKORUJEMY TORT

Zestalony tort wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Kroimy na 8 kawałków za pomocą ostrego noża, który za każdym razem opłukujemy w wodzie i wycieramy za pomocą ręcznika papierowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3710,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

463,8 kcal

🥑

Tłuszcz

25,9 g

🌾

Węglowodany

53,3 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy

Tort malinowy - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl