psse-slupca.pl

Dorsz owinięty w szynkę • przepis • składniki • przygotowanie

Soczysta ryba owinięta paskami szynki, a do tego aksamitne purée z ziemniaków i gotowana marchewka. Lekkie i pyszne!

Dorsz owinięty w szynkę

Soczysta ryba owinięta paskami szynki, a do tego aksamitne purée z ziemniaków i gotowana marchewka. Lekkie i pyszne!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

świeży koperek - 0,5 łyżeczki
marchew - 200 g
masło - 20 g
mleko - 1 łyżka
dorsz filet - 100 g
sok z cytryny - 1 łyżeczka
curry - 1 szczypta
szynka gotowana - 15 g
ziemniak - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.RYBA DORSZA DOKŁADNIE:
myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ości, doprawiamy sokiem z cytryny i curry.
2.SZYNKĘ KROIMY W:
podłużne paski, którymi owijamy rybę.
3.CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO:
naczynia do zapiekania, podlewamy odrobiną wody i pieczemy ok. 20 MINUT W: temperaturze 180 stopni.
4.MARCHEWKA MARCHEWKĘ GOTUJEMY,:
po odlaniu wody dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy.
5.PURÉE Z UGOTOWANYCH:
ziemniaków, łyżeczki masła, koperku oraz mleka przygotowujemy purée.
6.
JAK PODAWAĆ?.
7.ŁYŻKĄ DO LODÓW:
lub zwykłą łyżką do zupy formujemy na talerzu kulki.
8.DODAJEMY UPIECZONEGO DORSZA:
i marchewkę.
9.DO DANIA PODAJEMY:
sok jabłkowy.
10.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL.
Dorsz owinięty w szynkę

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

RYBA DORSZA DOKŁADNIE

myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ości, doprawiamy sokiem z cytryny i curry.

2

SZYNKĘ KROIMY W

podłużne paski, którymi owijamy rybę.

3

CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO

naczynia do zapiekania, podlewamy odrobiną wody i pieczemy ok. 20 MINUT W: temperaturze 180 stopni.

4

MARCHEWKA MARCHEWKĘ GOTUJEMY,

po odlaniu wody dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy.

5

PURÉE Z UGOTOWANYCH

ziemniaków, łyżeczki masła, koperku oraz mleka przygotowujemy purée.

6

JAK PODAWAĆ?.

7

ŁYŻKĄ DO LODÓW

lub zwykłą łyżką do zupy formujemy na talerzu kulki.

8

DODAJEMY UPIECZONEGO DORSZA

i marchewkę.

9

DO DANIA PODAJEMY

sok jabłkowy.

10

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

446,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

446,3 kcal

🥑

Tłuszcz

18,3 g

🌾

Węglowodany

43,9 g

🥬

Błonnik

26 g

💪

Białko

26 g

Podobne przepisy

Dorsz owinięty w szynkę - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl