psse-slupca.pl

Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Tosty na słodko? Deser idealny! Wypróbuj połączenia pełnoziarnistego pieczywa z czekoladą i karmelizowanymi owocami.

Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami

Tosty na słodko? Deser idealny! Wypróbuj połączenia pełnoziarnistego pieczywa z czekoladą i karmelizowanymi owocami.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 0,5 łyżeczki
cukier wanilinowy - 1 paczka
cynamon - 2 szczypty
jajko - 2 szt.
chleb tostowy wieloziarnisty - 160 g
cukier brązowy - 2 łyżki
morela - 400 g
olej kokosowy - 0,5 łyżki
sok z pomarańczy - 100 ml
czekolada deserowa - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
śmietana 12% - 100 ml
pistacje - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY TOSTY:
Śmietankę, jajka, cukier puder, cukier waniliowy i cynamon miksujemy. W tak przygotowanej mieszance namaczamy chleb tostowy i z obu stron smażymy go na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Usmażone tosty odkładamy na ręcznik papierowy.
2.KARMELIZUJEMY OWOCE:
Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy umyte, pokrojone na cząstki morele lub brzoskwinie. Karmelizujemy przez minutę. Dodajemy sok i olej kokosowy. Owoce karmelizujemy z obu stron.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY:
Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Krem powinien mieć gładką konsystencję.
4.PODAJEMY TOSTY:
Grzanki podajemy z kremem czekoladowym i gorącymi karmelizowanymi owocami. Dekorujemy pistacjami.
Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY TOSTY

Śmietankę, jajka, cukier puder, cukier waniliowy i cynamon miksujemy. W tak przygotowanej mieszance namaczamy chleb tostowy i z obu stron smażymy go na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Usmażone tosty odkładamy na ręcznik papierowy.

2

KARMELIZUJEMY OWOCE

Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy umyte, pokrojone na cząstki morele lub brzoskwinie. Karmelizujemy przez minutę. Dodajemy sok i olej kokosowy. Owoce karmelizujemy z obu stron.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY

Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Krem powinien mieć gładką konsystencję.

4

PODAJEMY TOSTY

Grzanki podajemy z kremem czekoladowym i gorącymi karmelizowanymi owocami. Dekorujemy pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2446,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

611,6 kcal

🥑

Tłuszcz

30,2 g

🌾

Węglowodany

70,4 g

🥬

Błonnik

16,2 g

💪

Białko

16,2 g

Podobne przepisy

Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl