psse-slupca.pl

Zupa gyros • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!

Zupa gyros

Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 300 ml
cebula - 3 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kurczak gyros - 700 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieczarka - 300 g
pieprz czarny - 2 szczypty
przecier pomidorowy - 600 g
ser feta - 300 g
sól - 0,5 łyżeczki
śmietana 30% - 150 ml
papryka zielona - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
termorobota MC Smart
2.ROZDRABNIANIE CEBULI I CZOSNKU:
OBRAĆ CEBULE I ZĄBKI CZOSNKU.
3.
CEBULE PRZEPOŁOWIĆ I RAZEM Z CZOSNKIEM WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.
4.
ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 8 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 6.
5.ROZDRABNIANIE PAPRYKI I PIECZAREK:
Oczyścić paprykę i pieczarki.
6.
Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć szypułki, umyć w środku i z wierzchu i razem z grzybami włożyć do pojemnika miksującego.
7.
Rozdrabniać z grubsza (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 5.
8.
Zawartość pojemnika przełożyć do innego naczynia.
9.SMAŻENIE MIĘSA DO POJEMNIKA:
wlać oliwę z oliwek i smażyć w niej (bez miarki) pokrojone w paski mięso gyros, ustawiwszy program przysmażanie/12 minut.
10.GOTOWANIE ZUPY DODAĆ ROZDROBNIONE:
warzywa, przecier pomidorowy, ciepły bulion warzywny, fetę w dużych kawałkach, ½ łyżeczki soli oraz 2 czubki noża pieprzu i gotować powoli (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/25 minut/prędkość 1/95°C.
11.
Dla ochrony przed pryskaniem na pokrywie pojemnika umieścić wkład do gotowania.
12.PODANIE ZUPY DODAĆ ŚMIETANĘ:
i krótko gotować (bez miarki) z pozostałymi składnikami, ustawiwszy mieszanie/1 minuta/prędkość 1/95°C.
13.
Przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/15 sekund/prędkość 1 i serwować.
14.RADA:
Długie paski mięsa przed smażeniem warto pokroić na mniejsze kawałki, żeby nie zawijały się wokół noży.
Zupa gyros

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

termorobota MC Smart

2

ROZDRABNIANIE CEBULI I CZOSNKU

OBRAĆ CEBULE I ZĄBKI CZOSNKU.

3

CEBULE PRZEPOŁOWIĆ I RAZEM Z CZOSNKIEM WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.

4

ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 8 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 6.

5

ROZDRABNIANIE PAPRYKI I PIECZAREK

Oczyścić paprykę i pieczarki.

6

Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć szypułki, umyć w środku i z wierzchu i razem z grzybami włożyć do pojemnika miksującego.

7

Rozdrabniać z grubsza (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 5.

8

Zawartość pojemnika przełożyć do innego naczynia.

9

SMAŻENIE MIĘSA DO POJEMNIKA

wlać oliwę z oliwek i smażyć w niej (bez miarki) pokrojone w paski mięso gyros, ustawiwszy program przysmażanie/12 minut.

10

GOTOWANIE ZUPY DODAĆ ROZDROBNIONE

warzywa, przecier pomidorowy, ciepły bulion warzywny, fetę w dużych kawałkach, ½ łyżeczki soli oraz 2 czubki noża pieprzu i gotować powoli (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/25 minut/prędkość 1/95°C.

11

Dla ochrony przed pryskaniem na pokrywie pojemnika umieścić wkład do gotowania.

12

PODANIE ZUPY DODAĆ ŚMIETANĘ

i krótko gotować (bez miarki) z pozostałymi składnikami, ustawiwszy mieszanie/1 minuta/prędkość 1/95°C.

13

Przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/15 sekund/prędkość 1 i serwować.

14

RADA

Długie paski mięsa przed smażeniem warto pokroić na mniejsze kawałki, żeby nie zawijały się wokół noży.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2971,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

495,2 kcal

🥑

Tłuszcz

30,1 g

🌾

Węglowodany

20,5 g

🥬

Błonnik

36,1 g

💪

Białko

36,1 g

Podobne przepisy

Zupa gyros - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl