psse-slupca.pl

Wegański gyros z ciecierzycy w picie • przepis • składniki • przygotowanie

Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.

Wegański gyros z ciecierzycy w picie

Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciecierzyca konserwowa - 1200 g
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
sól - 0,25 łyżeczki
wegański jogurt kokosowy - 200 g
chlebek pita - 8 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 200 g
Szpinak Baby - 50 g
bazylia świeża - 24 g
papryka zielona - 1 szt.
ogórek - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PŁUCZEMY CIECIERZYCĘ:
Ciecierzycę płuczemy i odsączamy na sicie. Wysypujemy na papierowy ręcznik i osuszamy.
2.PIECZEMY I DOPRAWIAMY CIECIERZYCĘ:
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przesypujemy ciecierzycę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Wyjmujemy i mieszamy w misce z przyprawami i oliwą.
3.KONTYNUUJEMY PIECZENIE CIECIERZYCY:
Ponownie wykładamy ciecierzycę na blachę i pieczemy przez 15 minut do momentu uzyskania chrupkości.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą do momentu połączenia.
5.PODPIEKAMY PITY:
Pity podpiekamy w opiekaczu lub na patelni grillowej.
6.WYPEŁNIAMY PITY:
Pity nacinamy. Wypełniamy szpinakiem, przekrojonymi na pół pomidorkami, ogórkiem pokrojonym w ćwiartki i pozbawionym gniazd nasiennych oraz czerwoną cebulą i papryką pokrojoną w paseczki. Całość skrapiamy sosem i posypujemy ciepłym gyrosem z ciecierzycy.
Wegański gyros z ciecierzycy w picie

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PŁUCZEMY CIECIERZYCĘ

Ciecierzycę płuczemy i odsączamy na sicie. Wysypujemy na papierowy ręcznik i osuszamy.

2

PIECZEMY I DOPRAWIAMY CIECIERZYCĘ

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przesypujemy ciecierzycę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Wyjmujemy i mieszamy w misce z przyprawami i oliwą.

3

KONTYNUUJEMY PIECZENIE CIECIERZYCY

Ponownie wykładamy ciecierzycę na blachę i pieczemy przez 15 minut do momentu uzyskania chrupkości.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą do momentu połączenia.

5

PODPIEKAMY PITY

Pity podpiekamy w opiekaczu lub na patelni grillowej.

6

WYPEŁNIAMY PITY

Pity nacinamy. Wypełniamy szpinakiem, przekrojonymi na pół pomidorkami, ogórkiem pokrojonym w ćwiartki i pozbawionym gniazd nasiennych oraz czerwoną cebulą i papryką pokrojoną w paseczki. Całość skrapiamy sosem i posypujemy ciepłym gyrosem z ciecierzycy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3345,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

836,4 kcal

🥑

Tłuszcz

20,6 g

🌾

Węglowodany

137,9 g

🥬

Błonnik

33,8 g

💪

Białko

33,8 g

Podobne przepisy