psse-slupca.pl

Ciasto ryżowe • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Ciasto ryżowe

Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 3 szt.
cukier - 100 g
mieszanka orzechów - 200 g
mleko 3,2% - 700 ml
ryż długoziarnisty - 150 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
śmietana 30% - 200 g
malina - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY DO NIEGO:
otartą skórkę z cytryny i z pomarańczy.
2.DO GOTUJĄCEGO SIĘ:
dalej mleka dodajemy ryż i pozostawiamy na małym ogniu przez 30-35 minut (do momentu całkowitego rozklejenia się ryżu).
3.ODSTAWIAMY W CELU:
wystudzenia na mniej więcej godzinę. 200 G MIESZANKI: orzechów wykładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg).
4.PRAŻYMY PRZEZ MNIEJ:
więcej 10 minut. WYSTUDZONE ORZECHY: siekamy.
5.DO WYSTUDZONEGO RYŻU:
dodajemy cukier, cukier wanilinowy i 3 żółtka.
6.CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY:
za pomocą szpatułki. DODAJEMY POSIEKANE: orzechy.
7.BIAŁKA Z 3:
jaj ubijamy na sztywną pianę.
8.FORMĘ (ŚREDNICA 22:
cm) wykładamy papierem do pieczenia.
9.DO RYŻU DODAJEMY:
ubite białko, mieszamy delikatnie w celu połączenia składników.
10.CAŁĄ MASĘ PRZEKŁADAMY:
do formy do pieczenia.
11.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
170°C w piekarniku z termoobiegiem lub 180°C w piekarniku bez termoobiegu przez mniej więcej 40-45 minut.
12.JAK PODAWAĆ UBIJAMY:
śmietankę 30%.
13.WYSTUDZONE CIASTO DEKORUJEMY:
bitą śmietaną (możemy użyć rękawa cukierniczego) i świeżymi malinami.
Ciasto ryżowe

Czas przygotowania

160 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY DO NIEGO

otartą skórkę z cytryny i z pomarańczy.

2

DO GOTUJĄCEGO SIĘ

dalej mleka dodajemy ryż i pozostawiamy na małym ogniu przez 30-35 minut (do momentu całkowitego rozklejenia się ryżu).

3

ODSTAWIAMY W CELU

wystudzenia na mniej więcej godzinę. 200 G MIESZANKI: orzechów wykładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg).

4

PRAŻYMY PRZEZ MNIEJ

więcej 10 minut. WYSTUDZONE ORZECHY: siekamy.

5

DO WYSTUDZONEGO RYŻU

dodajemy cukier, cukier wanilinowy i 3 żółtka.

6

CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY

za pomocą szpatułki. DODAJEMY POSIEKANE: orzechy.

7

BIAŁKA Z 3

jaj ubijamy na sztywną pianę.

8

FORMĘ (ŚREDNICA 22

cm) wykładamy papierem do pieczenia.

9

DO RYŻU DODAJEMY

ubite białko, mieszamy delikatnie w celu połączenia składników.

10

CAŁĄ MASĘ PRZEKŁADAMY

do formy do pieczenia.

11

PIECZEMY W TEMPERATURZE

170°C w piekarniku z termoobiegiem lub 180°C w piekarniku bez termoobiegu przez mniej więcej 40-45 minut.

12

JAK PODAWAĆ UBIJAMY

śmietankę 30%.

13

WYSTUDZONE CIASTO DEKORUJEMY

bitą śmietaną (możemy użyć rękawa cukierniczego) i świeżymi malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3513,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

439,2 kcal

🥑

Tłuszcz

27,4 g

🌾

Węglowodany

38,1 g

🥬

Błonnik

13,2 g

💪

Białko

13,2 g

Podobne przepisy