psse-slupca.pl

Murzin wielkanocny • przepis • składniki • przygotowanie

Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Murzin wielkanocny

Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżka
mąka pszenna - 500 g
sól - 1 szczypta
drożdże świeże - 40 g
cebula - 2 szt.
kiełbasa śląska - 200 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
kminek mielony - 2 szczypty
majeranek suszony - 1 łyżka
szynka szwarcwaldzka - 200 g
boczek wędzony - 200 g
jajko - 1 szt.
mleko - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DROŻDŻOWE:
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Drożdże dokładnie ucieramy z cukrem, aż się upłynnią. Dodajemy 1 łyżkę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Mieszamy. Mleko dalej podgrzewamy w rondelku.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Boczek pozbawiamy skóry i kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm, kiełbasę kroimy w plastry o tej samej szerokości. Szynkę i cebulę kroimy w grubą kostkę.
3.FASZERUJEMY I ZWIJAMY MURZINA:
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, uderzając w nie pięścią, a następnie przekładamy na blat oprószony mąką. Chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm.
4.PIECZEMY MURZINA:
Murzina smarujemy z wierzchu miksturą z rozmąconego jajka i mleka, posypujemy kminkiem. Pieczemy na złoty kolor ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
5.PODAJEMY MURZINA:
Upieczonego murzina wyjmujemy z piekarnika. Po przestudzeniu kroimy w plastry.
Murzin wielkanocny

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DROŻDŻOWE

Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Drożdże dokładnie ucieramy z cukrem, aż się upłynnią. Dodajemy 1 łyżkę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Mieszamy. Mleko dalej podgrzewamy w rondelku.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Boczek pozbawiamy skóry i kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm, kiełbasę kroimy w plastry o tej samej szerokości. Szynkę i cebulę kroimy w grubą kostkę.

3

FASZERUJEMY I ZWIJAMY MURZINA

Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, uderzając w nie pięścią, a następnie przekładamy na blat oprószony mąką. Chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm.

4

PIECZEMY MURZINA

Murzina smarujemy z wierzchu miksturą z rozmąconego jajka i mleka, posypujemy kminkiem. Pieczemy na złoty kolor ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

5

PODAJEMY MURZINA

Upieczonego murzina wyjmujemy z piekarnika. Po przestudzeniu kroimy w plastry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4531,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

323,7 kcal

🥑

Tłuszcz

16,3 g

🌾

Węglowodany

30,8 g

🥬

Błonnik

13,7 g

💪

Białko

13,7 g

Podobne przepisy

Murzin wielkanocny - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl