psse-slupca.pl

Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z kilku składników! Dodatek sera camembert zmienia to danie w jeszcze smaczniejszą propozycję, która rozgrzeje całą rodzinę w chłodniejszy dzień.

Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem

Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z kilku składników! Dodatek sera camembert zmienia to danie w jeszcze smaczniejszą propozycję, która rozgrzeje całą rodzinę w chłodniejszy dzień.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 500 g
cebula - 1 szt.
boczek wędzony - 200 g
śmietana 18% - 100 ml
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
ser camembert - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą, solimy, czekamy, aż woda się zagotuje, i gotujemy przez ok. 15 minut. Gotowe ziemniaki studzimy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
2.PODSMAŻAMY BOCZEK Z CEBULĄ:
Boczek kroimy w niewielką kostkę, a cebulę w krążki. Boczek zaczynamy podsmażać na suchej patelni. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli.
3.ŁĄCZYMY PODSMAŻONE SKŁADNIKI ZE ŚMIETANĄ:
Do podsmażonych składników dodajemy ziemniaki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość smażymy przez ok. 5 minut. Następnie wyłączamy ogień, dodajemy śmietanę i wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
4.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Wnętrze naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wypełniamy podsmażonymi składnikami zapiekanki. Następnie układamy na nich camembert przecięty na pół, skórką do góry. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C, aż skórka sera się zarumieni.
Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą, solimy, czekamy, aż woda się zagotuje, i gotujemy przez ok. 15 minut. Gotowe ziemniaki studzimy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm.

2

PODSMAŻAMY BOCZEK Z CEBULĄ

Boczek kroimy w niewielką kostkę, a cebulę w krążki. Boczek zaczynamy podsmażać na suchej patelni. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli.

3

ŁĄCZYMY PODSMAŻONE SKŁADNIKI ZE ŚMIETANĄ

Do podsmażonych składników dodajemy ziemniaki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość smażymy przez ok. 5 minut. Następnie wyłączamy ogień, dodajemy śmietanę i wszystkie składniki delikatnie mieszamy.

4

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Wnętrze naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wypełniamy podsmażonymi składnikami zapiekanki. Następnie układamy na nich camembert przecięty na pół, skórką do góry. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C, aż skórka sera się zarumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1849,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

462,4 kcal

🥑

Tłuszcz

33 g

🌾

Węglowodany

24,8 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

15,6 g

Podobne przepisy