psse-slupca.pl

BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem • przepis • składniki • przygotowanie

Kanapka inspirowana kuchnią amerykańską. Idealnie podsmażone kromki chleba tostowego, które ukrywają plastry chrupiącego bekonu i soczystego pomidora, to świetny pomysł na śniadanie!

BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem

Kanapka inspirowana kuchnią amerykańską. Idealnie podsmażone kromki chleba tostowego, które ukrywają plastry chrupiącego bekonu i soczystego pomidora, to świetny pomysł na śniadanie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb tostowy - 4 kromki
masło - 10 g
sałata rzymska - 4 liście
pomidor czerwony - 1 szt.
awokado - 1 szt.
boczek wędzony w plastrach - 100 g
majonez - 2 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
natka pietruszki - 2 łyżki
sok z cytryny - 0,5 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KROMKI CHLEBA:
Pieczywo tostowe smarujemy z jednej strony masłem i podsmażamy na suchej patelni. Każdą kromkę smażymy z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony posmarowanej masłem.
2.PRZYGOTOWUJEMY POMIDOR I AWOKADO:
Pomidor i awokado kroimy w dość grube plastry. Następnie doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
3.SMAŻYMY BOCZEK:
Na średnim ogniu rozgrzewamy suchą patelnię. Smażymy na niej boczek, tak aby nabrał złotego koloru i stał się chrupki.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS MAJONEZOWY:
Czosnek i pietruszkę bardzo drobno siekamy. W misce łączymy je z  majonezem, musztardą i sokiem z cytryny. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.SKŁADAMY KANAPKI:
Każdą z kromek chleba smarujemy sosem majonezowym. Na dwie z nich nakładamy sałatę oraz plastry pomidora, bekonu i awokado. Tak przygotowane kanapki przykrywamy pozostałymi dwiema kromkami chleba.
BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KROMKI CHLEBA

Pieczywo tostowe smarujemy z jednej strony masłem i podsmażamy na suchej patelni. Każdą kromkę smażymy z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony posmarowanej masłem.

2

PRZYGOTOWUJEMY POMIDOR I AWOKADO

Pomidor i awokado kroimy w dość grube plastry. Następnie doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.

3

SMAŻYMY BOCZEK

Na średnim ogniu rozgrzewamy suchą patelnię. Smażymy na niej boczek, tak aby nabrał złotego koloru i stał się chrupki.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS MAJONEZOWY

Czosnek i pietruszkę bardzo drobno siekamy. W misce łączymy je z  majonezem, musztardą i sokiem z cytryny. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

SKŁADAMY KANAPKI

Każdą z kromek chleba smarujemy sosem majonezowym. Na dwie z nich nakładamy sałatę oraz plastry pomidora, bekonu i awokado. Tak przygotowane kanapki przykrywamy pozostałymi dwiema kromkami chleba.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1533,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

766,8 kcal

🥑

Tłuszcz

38 g

🌾

Węglowodany

80,9 g

🥬

Błonnik

29,4 g

💪

Białko

29,4 g

Podobne przepisy