psse-slupca.pl

Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis

Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 60 g
cynamon - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
kakao - 10 g
orzech laskowy - 100 g
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 150 g
czekolada mleczna - 260 g
masło - 20 g
miód - 20 g
śmietana 30% - 80 g
wiśnie kandyzowane - 30 g
likier amaretto - 15 ml
figi suszone - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.GWIAZDKI KORZENNE MĄKĘ:
mieszamy ze zmielonymi orzechami, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem oraz cukrem.
2.DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,:
jajko oraz żółtko.
3.WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY:
razem.
4.WYRABIAMY DO UZYSKANIA:
jednolitej masy (nie wyrabiamy za długo).
5.TAK PRZYGOTOWANE CIASTO:
owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
6.SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY:
na grubość około 3-4 mm, wycinamy z niego gwiazdki.
7.GOTOWE, WYCIĘTE GWIAZDKI:
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
180°C przez 10-12 minut.
9.GANASZ CZEKOLADOWY ŚMIETANKĘ:
zagotowujemy z miodem, dodajemy do niej posiekaną czekoladę.
10.CZEKAMY, AŻ CZEKOLADA:
sie rozpuści i dodajemy bardzo drobno posiekane figi.
11.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, STOPNIOWO:
dodając amaretto i na samym końcu miękkie masło.
12.GANASZ ODSTAWIAMY DO:
zastygnięcia.
13.NA UPIECZONE I:
wystudzone gwiazdki za pomocą worka cukierniczego wyciskamy ganasz.
14.TAK PRZYGOTOWANE GWIAZDKI:
dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.
Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GWIAZDKI KORZENNE MĄKĘ

mieszamy ze zmielonymi orzechami, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem oraz cukrem.

2

DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,

jajko oraz żółtko.

3

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY

razem.

4

WYRABIAMY DO UZYSKANIA

jednolitej masy (nie wyrabiamy za długo).

5

TAK PRZYGOTOWANE CIASTO

owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.

6

SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY

na grubość około 3-4 mm, wycinamy z niego gwiazdki.

7

GOTOWE, WYCIĘTE GWIAZDKI

układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

8

PIECZEMY W TEMPERATURZE

180°C przez 10-12 minut.

9

GANASZ CZEKOLADOWY ŚMIETANKĘ

zagotowujemy z miodem, dodajemy do niej posiekaną czekoladę.

10

CZEKAMY, AŻ CZEKOLADA

sie rozpuści i dodajemy bardzo drobno posiekane figi.

11

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, STOPNIOWO

dodając amaretto i na samym końcu miękkie masło.

12

GANASZ ODSTAWIAMY DO

zastygnięcia.

13

NA UPIECZONE I

wystudzone gwiazdki za pomocą worka cukierniczego wyciskamy ganasz.

14

TAK PRZYGOTOWANE GWIAZDKI

dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4453,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

371,1 kcal

🥑

Tłuszcz

23,1 g

🌾

Węglowodany

35,6 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl