psse-slupca.pl

Makaron z pesto ze szpinaku • przepis • składniki • przygotowanie

Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!

Makaron z pesto ze szpinaku

Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
makaron fusilli - 500 g
oliwa z oliwek - 100 ml
orzech włoski - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
grana padano - 50 g
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W DUŻYM:
garnku gotujemy osoloną wodę.
2.GDY ZACZNIE WRZEĆ,:
wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
3.DO BLENDERA WKŁADAMY:
szpinak , czosnek , starty ser grana padano, orzechy włoskie.
4.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, DODAJĄC:
stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji – powinno być gęste, ale dość wilgotne.
5.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
6.UGOTOWANY MAKARON ODCEDZAMY:
i przekładamy ponownie do garnka.
7.DODAJEMY PESTO ZE:
szpinaku i całość mieszamy, aż sos oblepi makaron.
8.JAK PODAWAĆ PORCJE:
makaronu nakładamy na talerz i dekorujemy listkami szpinaku.
Makaron z pesto ze szpinaku

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W DUŻYM

garnku gotujemy osoloną wodę.

2

GDY ZACZNIE WRZEĆ,

wrzucamy makaron i gotujemy al dente.

3

DO BLENDERA WKŁADAMY

szpinak , czosnek , starty ser grana padano, orzechy włoskie.

4

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, DODAJĄC

stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji – powinno być gęste, ale dość wilgotne.

5

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

6

UGOTOWANY MAKARON ODCEDZAMY

i przekładamy ponownie do garnka.

7

DODAJEMY PESTO ZE

szpinaku i całość mieszamy, aż sos oblepi makaron.

8

JAK PODAWAĆ PORCJE

makaronu nakładamy na talerz i dekorujemy listkami szpinaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2868,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

717,1 kcal

🥑

Tłuszcz

28,6 g

🌾

Węglowodany

92,6 g

🥬

Błonnik

23,1 g

💪

Białko

23,1 g

Podobne przepisy

Makaron z pesto ze szpinaku - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl