psse-slupca.pl

Bakłażany zapiekane z parmezanem • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle aromatyczna i serowa propozycja dania dla wszystkich fanów kuchni włoskiej. Pyszne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem to idealny pomysł na rodzinny obiad!

Bakłażany zapiekane z parmezanem

Niezwykle aromatyczna i serowa propozycja dania dla wszystkich fanów kuchni włoskiej. Pyszne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem to idealny pomysł na rodzinny obiad!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
bazylia świeża - 24 g
cukier - 1 łyżeczka
bułka kajzerka - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 800 g
mozzarella - 250 g
oliwa z oliwek - 30 ml
parmezan - 100 g
pieprz czarny - 3 szczypty
sól - 2 łyżeczki
szalotka - 2 szt.
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIANIE SKŁADNIKÓW:
Parmezan włożyć do pojemnika,rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10, następnie przesypać do innego naczynia. Do pojemnika włożyć bułkę,rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10, następnie przesypać do miski. Bazylię umyć, osuszyć, oberwać listki, włożyć je do pojemnika miksującego irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8, następnie przełożyć do innego naczynia.
2.PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANÓW I SOSU POMIDOROWEGO:
Bakłażany oczyścić i umyć, pokroić na plastry grubości 1 cm, włożyć do obu wkładów do gotowania na parze i posypać łącznie 1 łyżeczką soli.
3.ZAPIEKANIE BAKŁAŻANÓW:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Natłuścić żaroodporną formę (24 × 20 cm).
Bakłażany zapiekane z parmezanem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIANIE SKŁADNIKÓW

Parmezan włożyć do pojemnika,rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10, następnie przesypać do innego naczynia. Do pojemnika włożyć bułkę,rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10, następnie przesypać do miski. Bazylię umyć, osuszyć, oberwać listki, włożyć je do pojemnika miksującego irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8, następnie przełożyć do innego naczynia.

2

PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANÓW I SOSU POMIDOROWEGO

Bakłażany oczyścić i umyć, pokroić na plastry grubości 1 cm, włożyć do obu wkładów do gotowania na parze i posypać łącznie 1 łyżeczką soli.

3

ZAPIEKANIE BAKŁAŻANÓW

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Natłuścić żaroodporną formę (24 × 20 cm).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1992,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

498,0 kcal

🥑

Tłuszcz

29,0 g

🌾

Węglowodany

35,1 g

🥬

Błonnik

29,1 g

💪

Białko

29,1 g

Podobne przepisy