Wytrawne dutch baby z jajkiem w koszulce • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny pofalowany pieczony naleśnik, czyli dutch baby, w wersji wytrawnej! Do tego delikatne jajko w koszulce, aromatyczna szynka szwarcwaldzka i idealne śniadanie gotowe.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA DUTCH BABY
Jedno jajko wbijamy do miski i dodajemy do niego mleko i sól. Składniki miksujemy, aż dobrze się połączą, i wsypujemy przesianą przez sitko o drobnych oczkach mąkę. Całość ponownie miksujemy do połączenia składników.
PIECZEMY DUTCH BABY
Na rozgrzaną w piekarniku patelnię nakładamy masło i kiedy się roztopi, wlewamy ciasto naleśnikowe. Na wierzchu układamy plaster sera. Dutch baby pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
GOTUJEMY JAJKO W KOSZULCE
W rondelku gotujemy wodę i do wrzątku wlewamy ocet. Drugie jajko wbijamy do miseczki. Pod rondelkiem zmniejszamy ogień do minimum i za pomocą łyżki tworzymy w wodzie wirek, w której środek wlewamy jajko. Gotujemy przez ok. 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy jajko z wody.
PODAJEMY DUTCH BABY
Na upieczony naleśnik nakładamy jajko w koszulce, które oprószamy do smaku pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z plastrami szynki szwarcwaldzkiej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
399,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,6 kcal
Tłuszcz
21,2 g
Węglowodany
26,2 g
Błonnik
0 g
Białko
24,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dorsz czarny na szpinaku
Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.

Pulled pork z jackfruita
W przepisie Kingi jackfruit, czyli owoc chlebowca, zastępuje szarpaną wieprzowinę. Podany z aromatycznym, pikantnym sosem barbecue idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad.

Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
Słodka przekąska dla łasuchów w sezonie grillowym! Połówki brzoskwiń podane na ciepło z miodem, bitą śmietaną i lodami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które jada się z dodatkiem różnorodnych sosów na bazie grzybów, śmietany, pomidorów, a nawet wina. Chociaż wszystkie wymienione połączenia smakują wyśmienicie, to jest jeden sos, który zasługuje na szczególną uwagę – sos pomidorowy. Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do gołąbków? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis!

Sałatkowe wrapy
Szybki pomysł na smaczną przekąskę dla dzieci – sałatkowe wrapy z serem żółtym i szynką. Wypróbuj!

Miodowe pancakes z owocami
Dobry start w nowy dzień ma smak miodowych pancakes na bazie mąki ryżowej z ulubionymi owocami. Koniecznie powiedz im dzień dobry!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka szopska
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!

3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.