psse-slupca.pl

Wytrawne dutch baby z jajkiem w koszulce • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczny pofalowany pieczony naleśnik, czyli dutch baby, w wersji wytrawnej! Do tego delikatne jajko w koszulce, aromatyczna szynka szwarcwaldzka i idealne śniadanie gotowe.

Wytrawne dutch baby z jajkiem w koszulce

Klasyczny pofalowany pieczony naleśnik, czyli dutch baby, w wersji wytrawnej! Do tego delikatne jajko w koszulce, aromatyczna szynka szwarcwaldzka i idealne śniadanie gotowe.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
mleko - 60 ml
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 30 g
masło - 1 łyżeczka
ser Wiesenlander - 1 plaster
ocet - 1 łyżka
szczypiorek - 2 łyżki
pieprz czarny -
szynka szwarcwaldzka - 3 plastry

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA DUTCH BABY:
Jedno jajko wbijamy do miski i dodajemy do niego mleko i sól. Składniki miksujemy, aż dobrze się połączą, i wsypujemy przesianą przez sitko o drobnych oczkach mąkę. Całość ponownie miksujemy do połączenia składników.
2.PIECZEMY DUTCH BABY:
Na rozgrzaną w piekarniku patelnię nakładamy masło i kiedy się roztopi, wlewamy ciasto naleśnikowe. Na wierzchu układamy plaster sera. Dutch baby pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
3.GOTUJEMY JAJKO W KOSZULCE:
W rondelku gotujemy wodę i do wrzątku wlewamy ocet. Drugie jajko wbijamy do miseczki. Pod rondelkiem zmniejszamy ogień do minimum i za pomocą łyżki tworzymy w wodzie wirek, w której środek wlewamy jajko. Gotujemy przez ok. 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy jajko z wody.
4.PODAJEMY DUTCH BABY:
Na upieczony naleśnik nakładamy jajko w koszulce, które oprószamy do smaku pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z plastrami szynki szwarcwaldzkiej.
Wytrawne dutch baby z jajkiem w koszulce

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA DUTCH BABY

Jedno jajko wbijamy do miski i dodajemy do niego mleko i sól. Składniki miksujemy, aż dobrze się połączą, i wsypujemy przesianą przez sitko o drobnych oczkach mąkę. Całość ponownie miksujemy do połączenia składników.

2

PIECZEMY DUTCH BABY

Na rozgrzaną w piekarniku patelnię nakładamy masło i kiedy się roztopi, wlewamy ciasto naleśnikowe. Na wierzchu układamy plaster sera. Dutch baby pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.

3

GOTUJEMY JAJKO W KOSZULCE

W rondelku gotujemy wodę i do wrzątku wlewamy ocet. Drugie jajko wbijamy do miseczki. Pod rondelkiem zmniejszamy ogień do minimum i za pomocą łyżki tworzymy w wodzie wirek, w której środek wlewamy jajko. Gotujemy przez ok. 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy jajko z wody.

4

PODAJEMY DUTCH BABY

Na upieczony naleśnik nakładamy jajko w koszulce, które oprószamy do smaku pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z plastrami szynki szwarcwaldzkiej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

399,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

399,6 kcal

🥑

Tłuszcz

21,2 g

🌾

Węglowodany

26,2 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

24,3 g

Podobne przepisy