psse-slupca.pl

Chleb cebulowy z kremem kminkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.

Chleb cebulowy z kremem kminkowym

Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 250 g
drożdże świeże - 25 g
masło - 2 łyżki
mąka orkiszowa - 300 g
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kumin - 0,25 łyżeczki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 6 g
ser twaróg półtłusty - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 250 ml letniej wody. Mąkę pełnoziarnistą, 250 g mąki orkiszowej typu 630, 1 czubatą łyżeczkę soli i 1 łyżkę masła zagniatamy z rozpuszczonymi drożdżami na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby więcej wody. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na gorącym maśle przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Lekko solimy i studzimy. Mieszamy z pozostałą mąką i zagniatamy z ciastem.
2.FORMUJEMY BOCHENKI:
Ciasto dzielimy na pół i formujemy na odrobinie mąki 2 bochenki chleba. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie chleby pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut na złotożółty kolor. Jeżeli chleby są zbyt rumiane, przykrywamy je folią aluminiową pod koniec pieczenia. Studzimy na kratce.
3.ROBIMY KREM DO CHLEBA:
Aby zrobić krem, rozcieramy kminek. Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Całość mieszamy z twarożkiem. Doprawiamy szczyptą skórki otartej ze sparzonej cytryny, odrobiną soku, solą i pieprzem. Chleb kroimy w plastry i podajemy z kremem.
Chleb cebulowy z kremem kminkowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 250 ml letniej wody. Mąkę pełnoziarnistą, 250 g mąki orkiszowej typu 630, 1 czubatą łyżeczkę soli i 1 łyżkę masła zagniatamy z rozpuszczonymi drożdżami na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby więcej wody. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na gorącym maśle przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Lekko solimy i studzimy. Mieszamy z pozostałą mąką i zagniatamy z ciastem.

2

FORMUJEMY BOCHENKI

Ciasto dzielimy na pół i formujemy na odrobinie mąki 2 bochenki chleba. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie chleby pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut na złotożółty kolor. Jeżeli chleby są zbyt rumiane, przykrywamy je folią aluminiową pod koniec pieczenia. Studzimy na kratce.

3

ROBIMY KREM DO CHLEBA

Aby zrobić krem, rozcieramy kminek. Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Całość mieszamy z twarożkiem. Doprawiamy szczyptą skórki otartej ze sparzonej cytryny, odrobiną soku, solą i pieprzem. Chleb kroimy w plastry i podajemy z kremem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2367,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

295,9 kcal

🥑

Tłuszcz

6,4 g

🌾

Węglowodany

49,9 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy