psse-slupca.pl

Wegańskie faworki • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!

Wegańskie faworki

Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 20 g
ocet winny - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
olej rzepakowy - 1 l
sól - 1 szczypta
woda - 4 łyżki
mąka pszenna - 300 g
śmietana wegańska - 5 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy sól. Dodajemy mokre składniki ciasta: ciepłą wodę, olej, wegańską śmietanę i ocet spirytusowy.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Składniki mieszamy, a następnie całość wyrabiamy dłońmi na gładkie, jednolite ciasto. Docelowo jego konsystencja powinna przypominać konsystencję ciasta na makaron – dość twardego, ale elastycznego.
3.TŁUCZEMY CIASTO WAŁKIEM:
Wyrobione ciasto formujemy w kulę i uderzamy z każdej strony wałkiem przez ok. 15 minut. Dzięki temu upieczone faworki będę lekkie i kruche.
4.ROZGRZEWAMY OLEJ:
Olej mocno rozgrzewamy w głębokim garnku.
5.FORMUJEMY FAWORKI:
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy na blacie. Ciasta nie podsypujemy mąką – jej dodatek mógłby spowodować strzelanie rozgrzanego oleju podczas smażenia.
6.SMAŻYMY WAWORKI:
Faworki ostrożnie przekładamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy je partiami (po 3-4 sztuki), by nie obniżyć temperatury oleju.
7.PODAJEMY FAWORKI:
Faworki przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Wegańskie faworki

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy sól. Dodajemy mokre składniki ciasta: ciepłą wodę, olej, wegańską śmietanę i ocet spirytusowy.

2

WYRABIAMY CIASTO

Składniki mieszamy, a następnie całość wyrabiamy dłońmi na gładkie, jednolite ciasto. Docelowo jego konsystencja powinna przypominać konsystencję ciasta na makaron – dość twardego, ale elastycznego.

3

TŁUCZEMY CIASTO WAŁKIEM

Wyrobione ciasto formujemy w kulę i uderzamy z każdej strony wałkiem przez ok. 15 minut. Dzięki temu upieczone faworki będę lekkie i kruche.

4

ROZGRZEWAMY OLEJ

Olej mocno rozgrzewamy w głębokim garnku.

5

FORMUJEMY FAWORKI

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy na blacie. Ciasta nie podsypujemy mąką – jej dodatek mógłby spowodować strzelanie rozgrzanego oleju podczas smażenia.

6

SMAŻYMY WAWORKI

Faworki ostrożnie przekładamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy je partiami (po 3-4 sztuki), by nie obniżyć temperatury oleju.

7

PODAJEMY FAWORKI

Faworki przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8957,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1119,7 kcal

🥑

Tłuszcz

111,2 g

🌾

Węglowodany

30,3 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

3,9 g

Podobne przepisy