psse-slupca.pl

Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.

Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami

Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak filety z piersi - 4 szt.
masło - 10 g
ser Pont-L’Evêque - 220 g
szynka szwarcwaldzka - 160 g
bakłażan - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
jajko - 2 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieczarka - 150 g
ser ementaler - 100 g
ser feta - 200 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
tymianek świeży - 20 g
szałwia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ GŁĘBOKĄ PATELNIĘ,:
1 duże naczynie żaroodporne lub 2 mniejsze do zapiekanki, folię spożywczą, duże naczynie żaroodporne do kurczaka, tłuczek do mięsa, blender i wykałaczki.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
200-220°C (termoobieg).
3.ZAPIEKANKA NA ROZGRZANĄ,:
głęboką patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego.
4.POKROJONE W CZĄSTKI:
pieczarki wrzucamy na gorący olej na patelnię.
5.DODAJEMY ODROBINĘ SOLI,:
mieszamy i smażymy na dużym ogniu do momentu aż pieczarki puszczą wodę (ok. 1-2 MINUT).
6.NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY OGIEŃ:
pod patelnią i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
7.DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ:
oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojony w grubą kostkę bakłażan bez pestek. ODROBINĘ SOLIMY I: mieszamy.
8.DODAJEMY PAPRYKI (ZIELONĄ,:
żółtą, czerwoną) pokrojone w dużą kostkę.
9.ZWIĘKSZAMY OGIEŃ POD:
patelnią i smażymy, aż warzywa zaczną puszczać wodę.
10.CAŁOŚĆ POLEWAMY OLEJEM,:
mieszamy.
11.WARZYWA SMAŻYMY PRZEZ:
2 minuty. MIESZAMY.
12.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, DUSIMY:
pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
13.DO NACZYNIA WRZUCAMY:
ser sałatkowy, dodajemy 2 jajka i odrobinę pieprzu – miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
14.SMAŻONE WARZYWA WRZUCAMY:
do 1 większego lub 2 mniejszych naczyń żaroodpornych i polewamy je zalewą serowo-jajeczną.
15.DODAJEMY POSIEKANY TYMIANEK:
(możemy go dodać wcześniej podczas miksowania), całość mieszamy i posypujemy z góry tartym ementalerem.
16.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 200-220°C (termoobieg) na 15-20 minut.
17.PIERSI KURCZAKA NACINAMY:
nożem, robiąc kieszonkę.
18.DESKĘ SMARUJEMY ODROBINĄ:
wody, na deskę kładziemy naciętą pierś kurczaka, na której układamy płat złożony z 3 warstw folii spożywczej.
19.MIĘSO DELIKATNIE ROZBIJAMY:
tłuczkiem przez folię.
20.ROZBITE PIERSI POSYPUJEMY:
pieprzem i odrobiną soli.
21.NA CAŁEJ DŁUGOŚCI:
piersi kurczaka układamy 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, szynkę smarujemy serem Pont-L’Evêque, zawijamy brzegi z prawej i lewej strony do środka i całość zawijamy w roladkę. NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY: masłem.
22.MIEJSCE, W KTÓRYM:
ułożymy każdą z roladek, posypujemy posiekaną szałwią.
23.W ROLADKI WBIJAMY:
wykałaczki, układamy roladki w naczyniu żaroodpornym na posiekanej szałwii.
24.KAŻDĄ ROLADKĘ POSYPUJEMY:
posiekaną szałwią.
25.NA ROLADKI KŁADZIEMY:
małe kawałki masła, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
26.ROLADKI WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220°C (termoobieg) na 15-20 minut (aż się zarumienią).
27.PO UPIECZENIU WYJMUJEMY:
wykałaczki z roladek.
28.ROLADKI KROIMY W:
grube plastry, które polewamy odrobiną soku z mięsa z naczynia żaroodpornego, dekorujemy liśćmi szałwii. ZAPIEKANKĘ DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: tymianku.
Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ GŁĘBOKĄ PATELNIĘ,

1 duże naczynie żaroodporne lub 2 mniejsze do zapiekanki, folię spożywczą, duże naczynie żaroodporne do kurczaka, tłuczek do mięsa, blender i wykałaczki.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

200-220°C (termoobieg).

3

ZAPIEKANKA NA ROZGRZANĄ,

głęboką patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego.

4

POKROJONE W CZĄSTKI

pieczarki wrzucamy na gorący olej na patelnię.

5

DODAJEMY ODROBINĘ SOLI,

mieszamy i smażymy na dużym ogniu do momentu aż pieczarki puszczą wodę (ok. 1-2 MINUT).

6

NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY OGIEŃ

pod patelnią i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

7

DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ

oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojony w grubą kostkę bakłażan bez pestek. ODROBINĘ SOLIMY I: mieszamy.

8

DODAJEMY PAPRYKI (ZIELONĄ,

żółtą, czerwoną) pokrojone w dużą kostkę.

9

ZWIĘKSZAMY OGIEŃ POD

patelnią i smażymy, aż warzywa zaczną puszczać wodę.

10

CAŁOŚĆ POLEWAMY OLEJEM,

mieszamy.

11

WARZYWA SMAŻYMY PRZEZ

2 minuty. MIESZAMY.

12

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, DUSIMY

pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

13

DO NACZYNIA WRZUCAMY

ser sałatkowy, dodajemy 2 jajka i odrobinę pieprzu – miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

14

SMAŻONE WARZYWA WRZUCAMY

do 1 większego lub 2 mniejszych naczyń żaroodpornych i polewamy je zalewą serowo-jajeczną.

15

DODAJEMY POSIEKANY TYMIANEK

(możemy go dodać wcześniej podczas miksowania), całość mieszamy i posypujemy z góry tartym ementalerem.

16

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 200-220°C (termoobieg) na 15-20 minut.

17

PIERSI KURCZAKA NACINAMY

nożem, robiąc kieszonkę.

18

DESKĘ SMARUJEMY ODROBINĄ

wody, na deskę kładziemy naciętą pierś kurczaka, na której układamy płat złożony z 3 warstw folii spożywczej.

19

MIĘSO DELIKATNIE ROZBIJAMY

tłuczkiem przez folię.

20

ROZBITE PIERSI POSYPUJEMY

pieprzem i odrobiną soli.

21

NA CAŁEJ DŁUGOŚCI

piersi kurczaka układamy 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, szynkę smarujemy serem Pont-L’Evêque, zawijamy brzegi z prawej i lewej strony do środka i całość zawijamy w roladkę. NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY: masłem.

22

MIEJSCE, W KTÓRYM

ułożymy każdą z roladek, posypujemy posiekaną szałwią.

23

W ROLADKI WBIJAMY

wykałaczki, układamy roladki w naczyniu żaroodpornym na posiekanej szałwii.

24

KAŻDĄ ROLADKĘ POSYPUJEMY

posiekaną szałwią.

25

NA ROLADKI KŁADZIEMY

małe kawałki masła, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

26

ROLADKI WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220°C (termoobieg) na 15-20 minut (aż się zarumienią).

27

PO UPIECZENIU WYJMUJEMY

wykałaczki z roladek.

28

ROLADKI KROIMY W

grube plastry, które polewamy odrobiną soku z mięsa z naczynia żaroodpornego, dekorujemy liśćmi szałwii. ZAPIEKANKĘ DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: tymianku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4071,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1017,9 kcal

🥑

Tłuszcz

64,8 g

🌾

Węglowodany

24,3 g

🥬

Błonnik

85,2 g

💪

Białko

85,2 g

Podobne przepisy