psse-slupca.pl

Ciasto à la Kinder Country • przepis • składniki • przygotowanie

Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Ciasto à la Kinder Country

Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 200 g
ser mascarpone - 250 g
masło orzechowe - 225 g
herbatniki - 250 g
czekolada mleczna - 200 g
masło - 2 łyżki
śmietana 30% - 100 ml
mięta świeża - 2 g
ekspandowana kasza jaglana w miodzie - 180 g
ekspandowana pszenica w miodzie - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Rozpuszczoną czekoladę mieszamy w miseczce z masłem orzechowym, aż utworzą jednolitą masę.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
100 ml śmietanki zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy.
3.TWORZYMY WARSTWY CIASTA:
Krem wylewamy na przygotowany wcześniej spód, rozprowadzamy po całej powierzchni (nie wyrównujemy), a następnie posypujemy mieszanką ekspandowanej pszenicy i kaszy jaglanej.
4.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Śmietankę zagotowujemy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę oraz masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Polewę przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
5.SZPRYCUJEMY POLEWĘ I PODAJEMY CIASTO:
Wystudzoną polewę szprycujemy na wierzch zestalonego ciasta tak, by powstały czekoladowe zygzaki. Warstwę czekolady posypujemy ekspandowanymi ziarnami i ponownie nakładamy polewę.
Ciasto à la Kinder Country

Czas przygotowania

165 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Rozpuszczoną czekoladę mieszamy w miseczce z masłem orzechowym, aż utworzą jednolitą masę.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

100 ml śmietanki zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy.

3

TWORZYMY WARSTWY CIASTA

Krem wylewamy na przygotowany wcześniej spód, rozprowadzamy po całej powierzchni (nie wyrównujemy), a następnie posypujemy mieszanką ekspandowanej pszenicy i kaszy jaglanej.

4

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Śmietankę zagotowujemy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę oraz masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Polewę przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.

5

SZPRYCUJEMY POLEWĘ I PODAJEMY CIASTO

Wystudzoną polewę szprycujemy na wierzch zestalonego ciasta tak, by powstały czekoladowe zygzaki. Warstwę czekolady posypujemy ekspandowanymi ziarnami i ponownie nakładamy polewę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10168 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

508,4 kcal

🥑

Tłuszcz

27,6 g

🌾

Węglowodany

54,2 g

🥬

Błonnik

10,3 g

💪

Białko

10,3 g

Podobne przepisy

Ciasto à la Kinder Country - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl