Chia parfait z domową granolą • przepis • składniki • przygotowanie
Domowa granola to świetny dodatek do śniadania lub deseru, dlatego warto zrobić od razu większą porcję! Zobacz, jaką wersję granoli przygotował nasz cukiernik – Paweł Małecki – i jak smakowicie ją połączył z innymi dodatkami.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały w słupkach i pokruszone orzechy włoskie.
ROZPUSZCZAMY MIÓD I OLEJ KOKOSOWY
Miód i olej kokosowy wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuszczą.
ŁĄCZYMY MOKRE I SUCHE SKŁADNIKI
Rozpuszczone składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy, aby się dobrze połączymy. Przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
PIECZEMY GRANOLĘ
Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut. Co pewien czas mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY DESER CHIA
Do każdego słoika wlewamy ok. 100 ml napoju sojowego waniliowego i dodajemy po 1 łyżce nasion chia, mieszamy. Słoiki wstawiamy do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc (ziarenka muszą wciągnąć cały napój).
STUDZIMY GRANOLĘ
Gotową granolę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przesypujemy do pojemnika.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Z lodówki wyciągamy schłodzone desery. Do każdego słoika wsypujemy około 2 łyżkek granoli, a następnie dodajemy 1,5 łyżki jogurtu kokosowego. Na wierzchu układamy ulubione owoce, np. maliny, borówki i jeżyny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2644,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1322,3 kcal
Tłuszcz
83,6 g
Węglowodany
111 g
Błonnik
22,6 g
Białko
39,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!

Wegańskie klopsy warzywne
Udany początek dobrej tortilli, dania z makaronem czy zupy zaczyna się od przygotowania tych wegańskich klopsów warzywnych. Spróbuj i jedz je tak, jak lubisz!

Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nuggetsy z tempehu
Kawałki tempehu w chrupiącej panierce to roślinna wersja znanych nuggetsów z kurczaka. Pyszne i proste w przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to smaczne!

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!

Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
Szybki deser do przygotowania w mikrofalówce. Wystarczy kilka chwil i masz pyszną babeczkę w filiżance!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielone kanapki na pieczywie razowym
Tak zielono, jak tylko się da! Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie było lekkie, ale pożywne, przygotuj zielone kanapki na pieczywie razowym – w wegetariańskiej lub wegańskiej wersji.

Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze
Jedna blacha i wiele składników, których połączenie stworzy pełnowartościowy obiad dla całej rodziny! Z przepisem Kingi zaoszczędzisz czas i podasz najbliższym coś naprawdę pysznego. Sprawdź!

Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.