psse-slupca.pl

Chia parfait z domową granolą • przepis • składniki • przygotowanie

Domowa granola to świetny dodatek do śniadania lub deseru, dlatego warto zrobić od razu większą porcję! Zobacz, jaką wersję granoli przygotował nasz cukiernik – Paweł Małecki – i jak smakowicie ją połączył z innymi dodatkami.

Chia parfait z domową granolą

Domowa granola to świetny dodatek do śniadania lub deseru, dlatego warto zrobić od razu większą porcję! Zobacz, jaką wersję granoli przygotował nasz cukiernik – Paweł Małecki – i jak smakowicie ją połączył z innymi dodatkami.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

płatki owsiane górskie - 165 g
wiórki kokosowe - 2 łyżki
migdały, słupki - 100 g
orzech włoski - 100 g
miód - 3 płaska łyżka
olej kokosowy - 3 łyżki
napój sojowy waniliowy - 200 ml
nasiona chia - 2 łyżki
granola orzechowa - 32 g
wegański jogurt kokosowy - 75 g
malina - 1 garść
borówki - 7 szt.
jeżyna - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały w słupkach i pokruszone orzechy włoskie.
2.ROZPUSZCZAMY MIÓD I OLEJ KOKOSOWY:
Miód i olej kokosowy wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuszczą.
3.ŁĄCZYMY MOKRE I SUCHE SKŁADNIKI:
Rozpuszczone składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy, aby się dobrze połączymy. Przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.PIECZEMY GRANOLĘ:
Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut. Co pewien czas mieszamy.
5.PRZYGOTOWUJEMY DESER CHIA:
Do każdego słoika wlewamy ok. 100 ml napoju sojowego waniliowego i dodajemy po 1 łyżce nasion chia, mieszamy. Słoiki wstawiamy do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc (ziarenka muszą wciągnąć cały napój).
6.STUDZIMY GRANOLĘ:
Gotową granolę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przesypujemy do pojemnika.
7.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Z lodówki wyciągamy schłodzone desery. Do każdego słoika wsypujemy około 2 łyżkek granoli, a następnie dodajemy 1,5 łyżki jogurtu kokosowego. Na wierzchu układamy ulubione owoce, np. maliny, borówki i jeżyny.
Chia parfait z domową granolą

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały w słupkach i pokruszone orzechy włoskie.

2

ROZPUSZCZAMY MIÓD I OLEJ KOKOSOWY

Miód i olej kokosowy wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuszczą.

3

ŁĄCZYMY MOKRE I SUCHE SKŁADNIKI

Rozpuszczone składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy, aby się dobrze połączymy. Przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

PIECZEMY GRANOLĘ

Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut. Co pewien czas mieszamy.

5

PRZYGOTOWUJEMY DESER CHIA

Do każdego słoika wlewamy ok. 100 ml napoju sojowego waniliowego i dodajemy po 1 łyżce nasion chia, mieszamy. Słoiki wstawiamy do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc (ziarenka muszą wciągnąć cały napój).

6

STUDZIMY GRANOLĘ

Gotową granolę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przesypujemy do pojemnika.

7

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Z lodówki wyciągamy schłodzone desery. Do każdego słoika wsypujemy około 2 łyżkek granoli, a następnie dodajemy 1,5 łyżki jogurtu kokosowego. Na wierzchu układamy ulubione owoce, np. maliny, borówki i jeżyny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2644,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1322,3 kcal

🥑

Tłuszcz

83,6 g

🌾

Węglowodany

111 g

🥬

Błonnik

22,6 g

💪

Białko

39,2 g

Podobne przepisy

Chia parfait z domową granolą - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl