Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie
Chatka Puchatka, znana również jako Chatka Baby Jagi, to kultowe ciasto bez pieczenia, które było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Ciasto zachwyca swoim pysznym smakiem, prostotą przygotowania oraz charakterystycznym kształtem przypominającym domek. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY MASŁO
Do miski dodajemy masło i miksujemy je na wysokich obrotach, aż do uzyskania puszystego kremu.
DODAJEMY CUKRY
Do miksowanego masła dodajemy powoli cukier puder oraz cukier wanilinowy, cały czas miksując.
DODAJEMY TWARÓG
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli twaróg. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
UKŁADAMY HERBATNIKI NA FOLII
Rozkładamy na desce duży arkusz folii aluminiowej i na środku układamy jasne herbatniki w kształt prostokąta (3 herbatniki dla krótszego boku i 12 herbatników dla dłuższego).
SMARUJEMY CIASTKA MASĄ
Rozsmarowujemy ponad połowę (ok. ⅔) masy serowej po herbatnikach, starając się nie przesuwać ich na desce.
UKŁADAMY KOLEJNE HERBATNIKI
Układamy kolejną porcję herbatników (tym razem kakaowych) na rozsmarowanej masie.
SMARUJEMY HERBATNIKI MASĄ SEROWĄ
Smarujemy delikatnie herbatniki masą serową, tak aby je ze sobą połączyć. Na środku masy formujemy wałek z pozostałej masy.
DODAJEMY BANANY
Banany obieramy i skrapiamy z każdej strony sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy je na środku, na kremie.
FORMUJEMY CHATKĘ
Ostrożnie podnosimy folię za dłuższe boki, aby uformować z herbatników i masy trójkąt. Dociskamy boki i wyrównujemy krem tam, gdzie to potrzebne.
CHŁODZIMY CIASTO
Chatkę owijamy dodatkową porcją folii aluminiową i wkładamy ją do lodówki na ok. 3,5 h, a najlepiej na całą noc.
PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ
Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją, ale bez doprowadzania do wrzenia.
DODAJEMY CZEKOLADĘ
Kruszymy czekolady i dodajemy je do śmietanki. Ściągamy rondelek z kuchenki.
MIESZAMY POLEWĘ
Mieszamy polewę, aż składniki się połączą. Może to potrwać kilka minut, a śmietanka może wydawać się zwarzona. Gdy utworzy się jednolita masa, można jeszcze delikatnie podgrzać ją na małym ogniu, cały czas mieszając.
POLEWAMY CIASTO POLEWĄ
Gdy polewa zgęstnieje, wyciągamy ciasto z lodówki i odwijamy je z folii. Polewamy ciasto polewą z wierzchu, tak aby pokryła równo wszystkie boki.
OZDABIAMY CIASTO
Górę ciasta posypujemy orzeszkami. Pozostawiamy ciasto na blacie, aż polewa stwardnieje.
PONOWNIE CHŁODZIMY CHATKĘ
Gdy polewa zrobi się twarda, wsuwamy ciasto ponownie do lodówki i pozostawiamy je na godzinę do schłodzenia. Po godzinie spędzonej w lodówce chatka jest gotowa do zjedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5495,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1099 kcal
Tłuszcz
69 g
Węglowodany
99,1 g
Błonnik
5,7 g
Białko
23 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paluchy wiedźmy
Słodkie i lekko przerażające – takie są paluchy wiedźmy według tego przepisu. Przygotuj je i zadbaj o klimatyczne przekąski, które sprawdzą się nie tylko w Halloween!

Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!

Tosty z kremem piankowym i orzechowym
Dla fanów kanapek na słodko – krem à la marshmallows! Najlepiej smakuje na tostach razem z kremem czekoladowym i bananami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta Cytrynowa
Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!

Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Bułki z kiełbaskami z grilla i kapustą kiszoną
Czas na wielką grillową ucztę! Wypróbujcie przepis Kingi na kiełbaski z grilla w bułkach bawarskich. Nie zabraknie tu piwa, klasycznej kapusty kiszonej i stałego towarzysza grillowych posiłków – ogórka konserwowego!

Krewetki w tempurze
Krewetki w chrupiącej tempurze to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska!