psse-slupca.pl

Cake pops: ciastka na patyku • przepis • składniki • przygotowanie

Przypominają lody, ale pod warstwą czekolady skrywają niespodziankę: ciasteczkowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Niech cake pops Pawła będą ozdobą Twojego wielkanocnego stołu!

Cake pops: ciastka na patyku

Przypominają lody, ale pod warstwą czekolady skrywają niespodziankę: ciasteczkowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Niech cake pops Pawła będą ozdobą Twojego wielkanocnego stołu!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 22
Poziom trudności
średni

Składniki

ciastka maślane - 400 g
masło - 1 łyżka
serek homogenizowany waniliowy - 200 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 50 ml
czekolada biała - 400 g
masa cukrowa biała - 125 g
masa cukrowa różowa - 125 g
kwiatki z cukru - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CAKE POPSY:
Ciastka maślane drobno siekamy za pomocą noża, przekładamy do dużej miski i dodatkowo rozdrabniamy w dłoniach. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
2.FORMUJEMY CAKE POPSY:
Przygotowaną masę przekładamy do formy do lodów i cake popsów. W masie umieszczamy patyczki do lodów. Formę wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę, by ciasteczkowa masa mocno stężała.
3.PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ:
Białą i różową masę cukrową rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, aż stanie się miękka i plastyczna, a następnie wycinamy z niej kształty potrzebne do przygotowania wielkanocnych ozdób, np. króliczków, kokardek, kwiatków.
4.OBLEWAMY CAKE POPSY BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
3½ tabliczki czekoladytemperujemy(roztapiamy, a następnie schładzamy, mieszając). Długi szpikulec układamy na dwóch wysokich słoikach ustawionych na warstwie papieru do pieczenia.
5.DEKORUJEMY CAKE POPSY:
½ tabliczki czekoladytemperujemyi przelewamy do kornetu (możesz wykonać go z papieru do pieczenia – SPRAWDŹ TRIK!). Końcówkę kornetu odcinamy. Przygotowane wcześniej dekoracje z masy cukrowej oraz gotowe dekoracje wielkanocne przymocowujemy do powierzchni cake popsów za pomocą temperowanej czekolady. Odstawiamy, by czekolada się zestaliła.
Cake pops: ciastka na patyku

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 22

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CAKE POPSY

Ciastka maślane drobno siekamy za pomocą noża, przekładamy do dużej miski i dodatkowo rozdrabniamy w dłoniach. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.

2

FORMUJEMY CAKE POPSY

Przygotowaną masę przekładamy do formy do lodów i cake popsów. W masie umieszczamy patyczki do lodów. Formę wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę, by ciasteczkowa masa mocno stężała.

3

PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ

Białą i różową masę cukrową rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, aż stanie się miękka i plastyczna, a następnie wycinamy z niej kształty potrzebne do przygotowania wielkanocnych ozdób, np. króliczków, kokardek, kwiatków.

4

OBLEWAMY CAKE POPSY BIAŁĄ CZEKOLADĄ

3½ tabliczki czekoladytemperujemy(roztapiamy, a następnie schładzamy, mieszając). Długi szpikulec układamy na dwóch wysokich słoikach ustawionych na warstwie papieru do pieczenia.

5

DEKORUJEMY CAKE POPSY

½ tabliczki czekoladytemperujemyi przelewamy do kornetu (możesz wykonać go z papieru do pieczenia – SPRAWDŹ TRIK!). Końcówkę kornetu odcinamy. Przygotowane wcześniej dekoracje z masy cukrowej oraz gotowe dekoracje wielkanocne przymocowujemy do powierzchni cake popsów za pomocą temperowanej czekolady. Odstawiamy, by czekolada się zestaliła.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6600,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

300,0 kcal

🥑

Tłuszcz

13,8 g

🌾

Węglowodany

40,5 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy