psse-slupca.pl

Tarta makowa • przepis • składniki • przygotowanie

Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.

Tarta makowa

Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 80 g
masło - 90 g
mąka pszenna - 120 g
orzech laskowy - 70 g
jajko - 1 szt.
miód - 1 łyżka
jabłko czerwone - 1 szt.
cynamon - 0,5 łyżeczki
masa makowa - 450 g
cukier trzcinowy - 1 łyżka
rodzynki - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO KRUCHE ORZECHOWE:
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i cukrem pudrem.
2.DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,:
żółtka i zagniatamy ciasto.
3.CIASTA NIE WYRABIAMY:
zbyt długo, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.
4.GOTOWE CIASTO ZAWIJAMY:
w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
5.SCHŁODZONE CIASTO WAŁKUJEMY:
na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm, wycinamy z niego koło odpowiedniej wielkości i wykładamy nim formę.
6.SPÓD NAKŁUWAMY WIDELCEM:
w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
7.PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO:
temperatury 180°C (termoobieg).
8.NA FORMĘ WYŁOŻONĄ:
ciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia i wysypujemy na niego suchy groch lub fasolę, a następnie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
9.CIASTO POWINNO SIĘ:
delikatnie zarumienić.
10.MASA MAKOWA MASĘ:
makową łączymy z namoczonymi wcześniej rodzynkami, miodem, cynamonem, białkiem oraz startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami.
11.NA LEKKO PODPIECZONY:
spód tarty nakładamy masę makową i wygładzamy ją.
12.DEKORACJA Z CIASTA,:
które nam zostało, wycinamy gwiazdki.
13.POSYPUJEMY JE CUKREM:
trzcinowym i układamy na masie makowej.
14.PONOWNIE WSTAWIAMY DO:
piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C na około 25-30 minut, do momentu uzyskania złotego koloru ciasta.
Tarta makowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO KRUCHE ORZECHOWE

Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i cukrem pudrem.

2

DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,

żółtka i zagniatamy ciasto.

3

CIASTA NIE WYRABIAMY

zbyt długo, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.

4

GOTOWE CIASTO ZAWIJAMY

w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

5

SCHŁODZONE CIASTO WAŁKUJEMY

na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm, wycinamy z niego koło odpowiedniej wielkości i wykładamy nim formę.

6

SPÓD NAKŁUWAMY WIDELCEM

w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

7

PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO

temperatury 180°C (termoobieg).

8

NA FORMĘ WYŁOŻONĄ

ciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia i wysypujemy na niego suchy groch lub fasolę, a następnie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.

9

CIASTO POWINNO SIĘ

delikatnie zarumienić.

10

MASA MAKOWA MASĘ

makową łączymy z namoczonymi wcześniej rodzynkami, miodem, cynamonem, białkiem oraz startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami.

11

NA LEKKO PODPIECZONY

spód tarty nakładamy masę makową i wygładzamy ją.

12

DEKORACJA Z CIASTA,

które nam zostało, wycinamy gwiazdki.

13

POSYPUJEMY JE CUKREM

trzcinowym i układamy na masie makowej.

14

PONOWNIE WSTAWIAMY DO

piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C na około 25-30 minut, do momentu uzyskania złotego koloru ciasta.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3319,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

414,9 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

45,2 g

🥬

Błonnik

8,3 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy